Ісламська держава виселяє сотні християн
  • Втр, 11/08/2015 - 08:13

Хоча терористичне угруповання перебуває під тиском, воно все ж просувається в сирійській провінції Хомс. Авіаудари, які США здійснює вже рік, не змогли істотно послабити ІД.

Про це повідомляє Пауль-Антон Крюгер у статті під назвою "Ісламська держава виселяє сотні християн", опублікованій на сайті газети Süddeutsche Zeitung.

Рік тому почалися повітряні атаки міжнародної коаліції на чолі з США проти терористичного угрупування Ісламська держава (ІД). Тоді приводом була доля єзидів, релігійної меншини в північному Іраку. Джихадисти оточили тисячі членів етнічної групи в горах Синджар біля кордону з Сирією, після того як вони втекли від атак ІД. Вони були відрізані від будь-якого постачання, і їм загрожував геноцид. Єзиди, які потрапили в руки ІД, були вбиті, жінки поневолені і продані.

Християни в сирійській провінції Хомс побоюються, що їм може загрожувати та ж доля: ІД за останні дні захопила безліч місць, де живуть ассірійські християни, і вигнала сотні жителів, як повідомляє сирійський спостережний пункт з прав людини в Лондоні і сирійська православна церква. Так, бойовики відвоювали у армії в четвер Каріятен з приблизно 40 000 жителів і рушили далі на села Мхін і Садад. Садад знаходиться всього приблизно в 20 км від надзвичайно важливої для режиму Башара аль-Асада головної дороги між Дамаском і Хомсом - вона, мабуть, є справжньою метою таки.

Втеча - єдиний варіант для сирійських християн.

Християни в фундаменталістській ідеології ІД не рахуються невірними, як єзиди. Згідно пропаганді ІД, їх поставили перед вибором - прийняти іслам або платити подушний податок, джиз'ю, і підкорятися правилам халіфату. Тим не менше, їх церкви знищують, часто грабують, їх викрадають або вбивають. Людям, як правило, не залишається нічого, окрім втечі. За заявами церкви, бойовики ІД насильно вивезли сотні сімей. Точно так само, мало що відомо про долю більш ніж 200 християн, яких викрали в кінці липня в Хасеке на північному сході Сирії.

Міністерство оборони США заявило в минулі вихідні, що через рік після початку авіабомбардувань, ісламська держава перебуває "під тиском на всіх фронтах"; але нещодавно розвідка США ЦРУ та інші прийшли до висновку, що терористичне угрупування не було істотно ослаблене; вони описують ситуацію в Сирії та Іраку як "стратегічну рівновагу".

Тільки Сполучені Штати вклали $ 3,5 млрд у війну проти ІД, разом зі своїми союзниками вони завдали майже 6000 авіаударів. Хоча при цьому було вбито близько 10 000 бійців ІД, секретні служби не бачать "чисельного ослаблення"; в ІД як і раніше 20 000-30 000 чоловік. Бойовики могли поповнити свої - відносно великі - втрати за рахунок нових рекрутів, багато з них з-за кордону. Терористи все ще мають у своєму розпорядженні достатньо грошей з пограбованих банків і продажу нафти; крім того, гроші за захист, податки і награбовані товари.

За даними США, ІД в північній Сирії змістили з території в 17 000 квадратних кілометрів - значно за допомогою курдських ополченців, які близькі до РПК (Робоча партія Курдистану), і тепер піддаються бомбардуванню ВПС Туреччини. При масивній підтримці з повітря вони тримали прикордонне місто Кобань, а потім відбили прилеглі райони у ІД. На кордоні між Туреччиною і Сирією, ІД контролює тільки 110 з майже 300 кілометрів. Зона захисту на території Сирії повинна сприяти подальшому відтисненню джихадистів.

Тим не менш, Сполучені Штати нещодавно зазнали невдачі при спробі використовувати нову групу сирійських повстанців проти ІД. Перші новобранці, підготовлені за програмою Пентагону, в Сирії піддалися нападу конкуруючого з ІД фронту Нусра. Крім того, поки навчено лише 54 сирійця. Цільового рівня в 3000 військовослужбовців до кінця року важко досягти.

В Іраку, за даними Пентагону, джихадисти не можуть «вільно діяти на 25-30 відсотках раніше контрольованих ними житлових районів». Тим не менш, ІД вдалося захопити стратегічно важливе місто Рамаді. Також ІД проводить важкі теракти у звільнених районах - недавно в кінці Рамадану загинуло 120-130 людей в результаті теракту на ринку в населеному переважно шиїтами місті Хан Лазні Саад. Бойовики скорегували свою тактику, щоб бути менш уразливими для авіаударів.