Кардинал Казімєж Нич: Церква не може ображатися на світ!
  • Срд, 02/04/2014 - 13:52

На потребу євангелізації сучасної культури – такої, якою вона є, вказав кардинал Казімєж Нич, який з 29 березня є членом Папської Ради у справах культури. – Ми не можемо закритися в гетто! – закликав митрополит Варшави. Він також звернув увагу на проблему інкультурації.

У Папській Раді у справах культури кардинал Казімєж Нич займатиметься справами присутності Церкви в культурі та проблемами євангелізації культури і через культуру. «Євангеліє, що не стає частиною культури, це не є глибоко прийняте Євангеліє», – сказав митрополит Варшави.

Кардинал Нич зазначив, що євангелізація культури – це праця, але ми не можемо втікати від неї. «Не можна проповідувати поза культурами і поза культурою, не можна євангелізувати, не працюючи у сфері євангелізації культури», – сказав кардинал Нич. Він також додав, що «існує спокуса не займатися цією працею, тому що культура є неприязна до християнства». Він застеріг, однак, проти створення альтернативної культури. «Церква не може образитися на світ, мусить іти до цього світу і до цієї культури – такою, якою вона є. Якщо ми створимо власну культуру, то будемо її творити тільки для певної групи, частини світу, але ж Церква послана до всіх» – зазначив кардинал Нич.

Він додав, що це одне з найбільш важливих завдань Церкви. Це стосується більш широкої проблеми інкультурації. «З’являються щораз важчі запитання про те, чи варто нам завозити християнство в Японію, в Азію, в Африку в упаковці європейської культури. Азія не знає томістичної, європейської філософії. А вона є основою нашого богослов'я», – зауважив митрополит.

Він сказав, що «інкультурація є складною проблемою, на яку звернув увагу також Папа Франциск, запитуючи, чи не повинні ми переосмислювати знову і знову, в якій культурній формі та якій словесній формулі треба проповідувати Євангеліє в Японії або в Африці», – пояснив кардинал Нич.

Рішення про членство кардинала Казімєжа Нича в Папській Раді у справах культури оголосила 29 березня прес-служба Святого Престолу.

З часу, коли він став кардиналом 2010 року, Архиєпископ митрополит Варшави вже є членом двох Конгрегацій: у справах богослужіння і дисципліни таїнств та у справах духовенства.

За матеріалами: ekai.pl