Кардинал Паролін: у центрі сільського господарства повинна бути людина
  • Срд, 29/03/2017 - 16:12

Людина повинна бути у центрі сільськогосподарського сектору, – на цьому наголосив Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін у письмовому зверненні до Янеша Поточніка, Голови X Форуму за майбутнє сільського господарства, що відбувся в Брюсселі 28 березня 2017 р. Щороку у форумі беруть участь представники провідних міжнародних організацій, таких як Європейська Комісія, Європейська Рада, Європейський Парламент, представники харчового та сільськогосподарського сектору, неурядових організацій та бізнесу, для того, щоб обговорювати питання сталого розвитку сільського господарства та екології.

Від імені Святішого Отця кардинал Паролін висловив підтримку учасникам форуму, що покликані шукати рішення проблем сільськогосподарського сектору в усіх його проявах. Він наголосив, що потрібно підтримувати сільськогосподарську діяльність не тільки вдосконалюючи продовольчі й комерційні системи, але, насамперед, ставлячи на перше місце право кожної людини на здорове й достатнє харчування.

«Дедалі більше ми усвідомлюємо, що в центрі всієї діяльності повинна бути людина, чи то працівник сільського господарства, чи економіст, чи споживач», – написав кардинал. Він також зазначив, що такий підхід повинен стати не просто технічним питанням, а спільною метою, і тільки в такому випадку ми зрозуміємо тісний взаємозв’язок, що існує між сільським господарством, дбанням і захистом довкілля, економічним зростанням, рівнем розвитку, а також теперішніми та майбутніми потребами населення світу.

Далі ватиканський дипломат зазначив, що для реалізації цілей сталого розвитку, що були визнані для всього міжнародного співтовариства, потрібно вирішити ситуацію деяких країн і регіонів, де сільськогосподарська діяльність залишається обмеженою, тому що недостатньо урізноманітнена і, отже, неспроможна реагувати на місцеві кліматичні зміни. В цих країнах спостерігається низький рівень зайнятості, а також недостатнє харчування, іноді, хронічне, яке заторкує мільйони людей. «Це складний механізм, що впливає, насамперед, на найвразливіші верстви населення, – підкреслив кардинал Паролін. – Вони не тільки виключені з процесів виробництва, але часто змушені покидати свою землю й деінде шукати притулку в надії на краще життя».

Державний Секретар Святого Престолу вбачає вирішення сільськогосподарських проблем у тому, щоб «допомогти кожній країні збільшити свої власні ресурси для досягнення продовольчої самозабезпеченості». Для цього, на його думку, необхідно втілювати нові моделі розвитку та споживання, полегшення форм громадських структур, які б цінували дрібних виробників та захищали місцеві екосистеми й біорізноманіття. Потрібно також схвалювати політику співпраці, яка б не погіршувала становище менш розвинених народів та їхньої залежності від інших.

Звертаючись на завершення до Голови X Форуму за майбутнє сільського господарства кардинал П’єтро Паролін, висловив побажання, щоб масштаби проблем не спонукали учасників форуму до зневіри, а до більшої відповідальності.