Кардинал Паролін засудив жахливий і підступний напад на Ізраїль
  • Втр, 10/10/2023 - 18:19

Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін висловив скорботу Папи Франциска з приводу трагічних подій у Святій Землі. «Тероризм, насильство, варварство та екстремізм руйнують законні прагнення палестинців та ізраїльтян», – наголосив кардинал, закликаючи усіх докладати зусилля у подолання конфлікту.

«Я ніколи не міг би подумати, що буду змушений розпочати сьогодні свій виступ із сумного завдання передати скорботу, яку вчора висловив Святіший Отець з приводу того, що відбувається в Ізраїлі», – сказав Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін під час відкриття міжнародної конференції на тему «Нові документи понтифікату Папи Пія XII та їхнє значення для єврейсько-християнських відносин: діалог істориків і богословів», що відбулася у Папському Григоріанському університеті у понеділок, 9 жовтня 2023 року. «Два дні тому, – вів він далі, – у суботній день, у свято Сімхат Тора (Радість Тори) в Ізраїлі багато ізраїльських братів і сестер прокинулися від жахливого та підступного нападу. Ми близькі до родин загиблих, до тисяч поранених, до тих, хто зник безвісти та викрадених, які тепер перебувають у серйозній небезпеці». Державний Секретар запевнив, що «Святий Престол з глибоким і серйозним занепокоєнням стежить за війною, яка була спровокованою, в якій також гине багато палестинців у Газі, багато осіб залишають свої домівки та отримують поранення. Наша близькість та молитви також спрямовані до їхніх родин та всіх цивільних осіб, абсолютно невинних».

Кожна війна – це поразка

«Війна – це поразка: кожна війна – це поразка! Молімося за мир в Ізраїлі та Палестині!», – цей заклик пролунав з уст Папи Франциска після молитви «Ангел Господній» у неділю, 8 жовтня 2023 року. Посилаючись на ці слова Святішого Отця, Державний Секретар Святого Престолу наголосив: «Війна – це завжди поразка гідності і привід для того, щоб не досягти жодного рішення». Він додав, що «на жаль, тероризм, насильство, варварство та екстремізм руйнують законні прагнення палестинців та ізраїльтян». «Я сподіваюся, що зброя замовкне, а здоровий глузд візьме гору і буде використаний для того, щоб зупинитися і поміркувати про правильний шлях до досягнення миру в Ізраїлі та Палестині», – підкреслив кардинал Паролін.

Історія нас нічому не навчила

Спілкуючись з журналістами ще перед початком конференції, кардинал П’єтро Паролін висловив стурбованість з приводу тих потрясінь, що відбуваються у світі в цей «трагічний момент», і особливо тепер, з початком «цієї справжньої війни» у Святій Землі. «Ми вважали, що трагедії, які відбувалися у ХХ столітті, залишилися в минулому, що вони ніколи не повторяться, – сказав він, – натомість, з великим сумом і здивуванням мусимо констатувати, що ми повторюємо всі помилки минулого. Історія нас нічому не навчила».

Необхідні зусилля всіх

Для того, щоб стримати конфлікт, який «абсолютно несподівано» спалахнув в Ізраїлі, за словами Пароліна, необхідні «зусилля усіх». «Принаймні ніхто з нас, не міг уявити, що станеться те, що сталося, – підкреслив він. – Як тільки буде подолано цей перший момент, коли під впливом емоцій важко міркувати про речі з приводу того, що відбувається, ми повинні будемо роздумувати над тим, як це все зупинити».

Мир – це плід справедливості

Державний Секретар Святого Престолу вказав на необхідність «створити умови, які дозволять жити в справедливості», бо, як зазначав Пій XII, «мир – це плід справедливості». Тому «спосіб вирішити цю трагічну проблему відносин між палестинцями та ізраїльтянами слід знайти на основі справедливості». «Тільки це зможе забезпечити стабільний мир і мирне та плідне співіснування між двома народами», – підсумував він.