Кардинал Раї: Або зупинимо джихадистів, або...
  • Срд, 03/09/2014 - 00:01

До термінового втручання міжнародної спільноти проти зростаючої загрози з боку джихадистів так званої Ісламської держави закликали католицькі та православні патріархи Близького Сходу. Вони взяли участь у спільній зустрічі щодо актуальної ситуації в регіоні, яка відбулася у Бкерку в Лівані. Господар зустрічі, кардинал Бешара Бутрос Раї, продовжує цю «тривожну» місію також у Римі, де він зустрівся з послами арабських і західних країн, акредитованих при Святому Престолі. «Те, що робить сьогодні Ісламська держава та інші групи фундаменталістів, повертає нас до доісторичних епох, провадить до тих часів, коли ще не було жодного закону», – вважає патріарх маронітів.

«Наведу приклад – сказав «Радіо Ватикану» кардинал Раї. – Одного дня з’являється Ісламська держава і видає декрет для християн: або перейдете в іслам, або будете платити податок, бо ви не є мусульмани, або відразу покинете свої будинки. У вас є два дні, в іншому випадку вас досягне меч. Ваші будинки і нерухомості тепер наші! І подивіться, весь світ мовчить, а це означає, що ми повертаємося в доісторичні часи! Це великий скандал!»

«Ми хочемо сказати всьому світу, що ми, християни на Близькому Сході, не є меншістю, – додав зверхник маронітів. – Статус меншості не поширюється на християн, стосується етнічних груп, політичних груп, культурних груп. Ми є Церквою Христа, що присутня на Близькому Сході. Тому ми не є меншістю! Ми – громадяни тих країн на Близькому Сході впродовж двох тисяч років, 600 років до мусульман. Ми жили з мусульманами 1400 років, ми передали їм цінності Євангелія, цінності людської гідності, святості людського життя. Але ми також отримали багато з мусульманських традицій і цінностей, разом ми створили культуру і цивілізацію. Треба сказати всьому світові, що Сирія, Єгипет, Йорданія, Палестина, Ірак мають християнську культуру з основою повністю християнською. Не можна просто прийти сюди і знищити все після більш ніж 2000 років і 1400 років спільного розвитку!».