Карітас підводить підсумки акції «Шкільний портфелик»
  • Втр, 12/09/2017 - 18:20

Щоліта вже майже як двадцять років Карітас України проводить благодійну акцію «Шкільний портфелик», покликану допомогти дітям з кризових родин підготуватись до школи, зібрати найнеобхідніше шкільне приладдя і дати їм трошки свята та підтримки у наш непростий час. Портфелики, зошити, пенали, кольорові олівці, ручки, маркери, ножиці, лінійки, набори для малювання, кольоровий папір та багато іншого – все це, вкрай необхідне для навчання, часто не так легко придбати родинам, які опинились у скруті, і, на жаль, наш непростий час показує, що кількість потребуючих все зростає. «Я багатодітна мама, виховуємо трьох синочків і донечку, усі вони школярі. А щоб зібрати до школи одну дитину нині треба щонайменше 5 тисяч гривень, тому нам з чоловіком це вартувало би близько 20 тисяч гривень, -  розповідає мати школярів з Тернополя Богдана. - Без допомоги небайдужих людей ми б не впоралися, тому просто чудово, що є Карітас і його акція».

Усе літо працівники та волонтери осередків Карітасу разом з  благодійниками – бізнес-структурами та небайдужими приватними особами – напружено працювали, аби зробити приємні подарунки своїм підопічним. І ось без сумніву можемо сказати – цього року наша акція була неймовірно успішною, охопивши Україну від Нововолинська до Маріуполя, від Києва до Одеси. Ми щиро вдячні усім хто долучився до нашої акції – спільними зусиллями нам вдалось забезпечити шкільними портфеликами та необхідним шкільним приладдям понад 2 000 діток.

Більше того цього року шкільні портфелики отримали не лише діти з міст, де традиційно працює Карітас, а й у інші населені пункти, де діти також потребували допомоги Так співробітники Карітасу Київ допомагали не лише киянам – портфелики з  необхідними канцтоварами  отримали 80 учнів із багатодітних та малозабезпечених сімей у Черкасах, 35 – у Радомишлі Житомирської області, а також 20 дітей з сіл Фастівського району, де не так часто, як у великих містах, з’являються благодійники, але допомога дуже потрібна. Всього при підтримці благодійники Карітасу Київ вдалося зібрати понад 500 портфеликів, 300 з яких отримали кияни – діти з родин вимушених переселенців, багатодітних, захисників України. 

120 дітей з  родин, що опинилися у складних життєвих обставинах, та вимушено-переселених осіб, що проживають у м. Хмельницькому та в Хмельницькій області, отримали необхідне для навчання канцелярське приладдя та шкільні портфелі за сприяння Карітасу Хмельницький. Аби розширити масштаби акції окрім традиційних форм збору коштів та шкільного приладдя використовувались й інші – так традиційний партнер організації, мережа магазинів «Офіс Центр» два місця проводила  акцію «Принеси в магазин старий рюкзак та отримай 20% знижки на новий», а усі отримані ранці були передані в Карітас. Збір рюкзаків та ранців, які уже були у використанні, але в гарному стані, в цьому проводився не лише у Хмельницькому, а й у інших містах, зокрема, в Маріуполі, адже для багатьох родин навіть така допомога є дуже суттєвою.

Понад 200 дітей з Одеси отримали шкільні набори, тут також намагались залучити якомога більше благодійників. «У цьому році ми звернулися до багатьох компаніій, які працюють в Одесі, з пропозицією приєднатися до акції. І багато хто відгукнувся, – розповідає співробітниця Карітасу Одеса Кіра Менакер. – Вони влаштовували збір коштів і приладдя серед своїх співробітників; деякі влаштовували внутрішні благодійні ярмарки та потім передавали нам гроші, або самі закуповували на них канцтовари. Ми щиро радіємо, що наша акція з кожним роком набуває все більшої популярності і ми маємо можливість допомогти все більшій кількості діток».

Акція «Шкільний портфелик» від Карітасу уже  стала доброю традицією у Тернополі, де підготуватись до нового шкільного року допомогли 250 школярикам. «Ми опікуємося дітьми і з Тернополя, і з області, адже потребуючі хлопчики і дівчатка є всюди і чимало батьків до нас звертається, просячи про допомогу. Дякуємо усім, хто долучився до цієї акції і почув наші заклики», - розповідає директор організації отець Андрій Марчук.

Зібрати портфелик не так і просто. Діти, їхні вимоги, потреби – всі різні. Учні різного віку потребують різне приладдя, зібрати «першачка» - значно дорожче. Тому співробітникам Карітасу доводилось творчо підходити до роздачі шкільних наборів і вибирати тих, хто їх найбільше потребує. «Насправді вибирати нелегко, - розповідає Кіра Менакер з Карітасу Одеси. – Особливо, якщо у тебе 650 заявок і ти не розумієш, кому найпотрібніше, а хто може і почекати. Але ми порахували, що коли дитина йде в перший клас, їй потрібно купувати все - від і до. Старшим простіше, рюкзак чи інше приладдя може бути залишитись з попереднього року - відповідно, і витрати менші». А в Карітасі Івано-Франківськ проблему вирішили інакше - з 152 школярів з  соціально уразливих категорій, які отримали допомогу, 100  одержали  сертифікат на суму 600 гривень. Решта (в основному першокласники) – портфелики, укомлектовані всім необхідним шкільним приладдям.

Прийшло свято і до дітей, які живуть на сході України, адже незважаючи на близькість до зони бойових дій, діти все ж залишаються дітьми, які вірять у добрих чарівників, чекають на свято і подарунки. І співробітники місцевих Карітасів зробили все, аби стати саме такими чарівниками, створити атмосферу свята для дітей та підлітків, дати їм відчути підтримку небайдужих людей. Кошти збирались у спеціальні скриньки, встановлені, зокрема, на шкільних базарах, в кафе, квіткових магазинах, та з залученням місцевих спонсорів – так  Понад 100 дітей з Краматорська, Слов’янська, Маріуполя змогли отримати портфелики, а також побувати на святах, організованих Карітасом Краматорськ та Карітасом Маріуполь за допомогою партнерів та меценатів.

Акція тривала і в інших містах – 54 шкільні набори та 50 портфеликів отримали юні підопічні Карітасу Запоріжжя; 22 дітей з Дрогобича та навколишніх сіл отримали нові рюкзаки, а  13 - шкільне приладдя та канцелярію; Карітас Волинь підготував портфелики для 41 дитини з родин вимушених переселенців; 51 дитина отримала готові до школи рюкзачки завдяки Карітасу Коломийсько-Чернівецької єпархії. В частині осередків Карітасу акція ще триває, оскільки досі надходять пожертви, а потреба в допомозі завжди перебільшує можливості.

Карітас України висловлює глибоку подяку всім небайдужим людям, які підтримали нашу ініціативу, своїми внесками допомогли дітям зробити день Першого дзвоника справжнім святом, а також бізнес-структурам: Банк Кредит Дніпро, SoftServe, LeBoutique, Укрпошта, METRO Cash & Carry Ukraine, Фармацевтична фірма "Дарниця", Видавництво Івана Малковича "Абабагаламага" / Ababahalamaha Publishers, Київенерго, Мережа АЗС UPG, REHAU Ukraine - віконні системи, Derby, без активної участі яких акція не була б такою успішною.