Католицька Церква допомагає бідним в Україні
  • Втр, 19/11/2019 - 20:21

Розшарування суспільства, а також економічна нестабільність, спричинена збройним конфліктом на сході країни – це найпоширеніші причини бідності в Україні. У Всесвітній день бідних Католицька Церква нагадує нам про потребу піклуватися про бідних.

Піклування про бідних – це одне з основних завдань, які поставила перед собою Католицька Церква в Україні. На сході країни, з моменту спалаху збройного конфлікту на Донбасі в 2014 році, триває гуманітарна допомога. Завдяки акції «Папа для України» вдалося також забезпечити мешканців прифронтових районів новими системами опалення будинків, які замінили старі, знищені під час обстрілів. У Харкові з папських фондів відкрили будинок для самотніх матерів.

У великих містах України допомогу бідним найчастіше організовують релігійні монаші згромадження. Так відбувається у Львові, де альбертинці та альбертинки годують бездомних та бідних, а також організовують санітарні пункти та нічні притулки. «У кожному місті України спостерігається величезна різниця між багатими людьми та тими, хто тягнеться за шматочком хліба», – каже брат Бернард, голова Згромадження альбертинців у Львові. – Цей дисонанс дуже болючий, між людьми, які здобули величезний статок, і тими, хто просто не справляється, хто є інвалідом, про яких можна сказати, що певною мірою випав з орбіти. Вони не здатні боротися. Однак вони є нашими громадянами, нашими братами та батьками. Треба піклуватися про них. Не можна просто бездіяльно спостерігати, як хтось страждає».

Притулок у Львові, яким керують брати-альбертинці, наразі забезпечує проживання та харчування для 48 безпритульних. Він також щодня видає безкоштовні обіди та надає можливість скористатися душем. Цього року сестри альбертинки почали будувати притулок для жінок та регулярно годувати бідних.