Католицькі єрархи проти торгівлі природними ресурсами із зон збройних конфліктів
  • Срд, 15/10/2014 - 13:12

Архиєпископи і єпископи Католицької Церкви з близько 20 країн написали заклик до Європейського Союзу, щоб він прийняв заходи з метою протидії торгівлі природними ресурсами, що походять із зон збройних конфліктів.

Заклик, переданий у вівторок агенції AFP, підтримало міжнародне товариство, що працює на користь розвитку і справедливості (CIDSE), що об’єднує 17 католицьких позаурядових організацій з Європи і Північної Америки.
«В продажі є товари, що містять природні мінерали, які підсилюють насильство і провокують страждання. Ми, єрархи Католицької Церкви з усього світу, звертаємось до Європейського Союзу із закликом покласти край цій ситуації»,– написав 71 автор заклику.

Серед підписантів найсильнішу групу становлять бразильські єпископи – їх 26. Під закликом підписались також бельгійські, французькі, швейцарські, німецькі, камерунські, нігерійські єрархи, а також владики з Конго і Чаду.

В листопаді до Європейського Парламенту має надійти проект Європейської Комісії, що має на меті гарантувати, що мінерали із зон конфліктів будуть поставлятись у відповідний спосіб. Звертаючи увагу на певні «обмеження» цього проекту, католицькі єрархи хочуть розширити його на «усі природні засоби, що підсилюють насильство і конфлікт», а також на «кінцевих користувачів», а не лише видобувні фірми, імпортерів чи постачальників.

«Перед Європейським Союзом сьогодні відкривається виняткова можливість докластись до погашення брутальних конфліктів на фоні природних засобів, які становлять близько 40 відсотків усіх конфліктів, відзначених по всьому світу впродовж 60 минулих років», – йдеться у заклику.