Католики і опозиція Італії виступають проти закону про одностатеві союзи
  • Птн, 13/05/2016 - 10:28

Кілька днів тому депутати нижньої палати італійського парламенту підтримали закон про заснування в країні інституту громадянського союзу між особами однієї статі. Цей документ викликав в Італії широку дискусію. Католицькі організації і опозиційні сили називають його «неконституційним», «незаконним» і характеризують як «ляпас сім'ям».

За закон проголосували 372 депутати, проти - 51, ще 99 народних обранців утрималися. Оголошення результатів голосування було зустріте гучними оплесками з боку депутатів правлячої Демократичної партії. Прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці подякував своїм однопартійцям за прийняття такого важливого закону і сказав, що вони «допомогли написати ще одну сторінку історії».

Головне положення нового закону - введення так званого інституту цивільних союзів між особами однієї статі, і з його прийняттям в Італії повинен бути введений новий сімейно-правовий інститут, відмінний від традиційного шлюбу, але еквівалентний йому. Подружжя в одностатевому цивільному союзі зможуть вибрати спільне прізвище, на них будуть поширюватися ті ж права, що зазвичай мають чоловік і дружина. При цьому, однак, одностатеві пари не зможуть усиновляти дітей, і у них не буде зобов'язань зберігати один одному вірність.

Між тим, Массімо Гандольфіні - один з ініціаторів руху День сім'ї, що виступає за збереження традиційних сімейних цінностей, заявив, що голосуванням за законом про громадянські союзи була вбита демократія.

Кілька католицьких організацій, зокрема комітет «Захистимо наших дітей», направили президенту Італії Серджіо Маттарелла і всім депутатам досьє, що доводить, що цей законодавчий акт суперечить конституції. Зокрема, на їхню думку, прийнятий закон про громадянські одностатеві союзи в майбутньому відкриє таким парам можливість усиновлювати дітей.

«Ми звертаємося до президента республіки, оскільки у нас є сумніви щодо конституційності цього закону, і просимо його вимагати від палати депутатів більш ретельного обговорення документа», - заявив глава Форуму сімейних асоціацій Джанлуїджі Де Паоло.

З ним згоден голова Асоціації італійських католицьких лікарів Філіппо Марія Бошіа, який заявив, що не можна зрівнювати традиційну подружню пару з іншими формами співжиття.

Асоціація Agesc, яка об'єднує батьків, чиї діти вчаться в католицьких школах, назвала прийнятий закон «ляпасом сім'ям».

Відразу після підсумкового голосування в парламенті представники кількох опозиційних партій заявили про намір зібрати підписи для проведення референдуму з питання про громадянські союзи між особами однієї статі.

Сенатор Гаетано Квальярьелло, лідер Руху ідеї, на своїй сторінці в мережі Facebook напередодні написав: «Наша боротьба продовжиться, і ми підемо до кінця. Разом з народом. І почнемо з референдуму, про який ми оголосимо завтра».

Лідер Ліги Півночі Маттео Сальвіні, виступаючи на радіо, закликав своїх однопартійців, які займають крісла мерів італійських міст, до «непокори» цьому закону.

«Цивільні союзи - це провісники гей-усиновлення, тому я від імені Ліги Півночі закликаю всіх мерів і службовців місцевих адміністрацій до непокори цьому неправильному закону», - сказав Сальвіні, який зараз є одним з найпопулярніших політиків на Апеннінах.

Опозиційні партії в Італії мають намір домагатися проведення референдуму, щоб на ньому поставити питання про скасування схваленого парламентом закону про юридичне визнання одностатевих союзів, повідомляють в четвер місцеві ЗМІ.

Зокрема, над організацією референдуму будуть працювати праві партії «Вперед, Італія» і «Ліга Півночі». В опозиції мають намір дочекатися, коли закон підпише президент, а потім почнуть збір 500 тис. підписів, необхідних для організації референдуму.

При цьому противники закону підкреслюють, що в даному випадку їх не влаштовує не стільки сам закон, скільки те, яким чином він був прийнятий.

«Ми виступаємо за референдум, так як прем'єр країни не дав нам можливість провести дебати щодо законопроекту і запропонувати поправки до нього», - сказав сенатор Карло Джованарді.

Позиція Римо-Католицької Церкви щодо одностатевих союзів неодноразово і досить виразно була виражена в численних висловлюваннях ватиканських єрархів. Вона відображена і в підсумковому документі Генеральної асамблеї Синоду єпископів Римо-Католицької Церкви, де було підкреслено, що зберігається заборона на одностатеві шлюби.

Рік тому, коментуючи підсумки референдуму в Ірландії про легалізацію одностатевих шлюбів, представники Ватикану заявили, що вибір ірландців ставить під загрозу традиційні цінності. Про це, зокрема, заявив тоді голова Конференції італійських єпископів кардинал Анджело Баньяско.

«Референдум в Ірландії ставить під питання здатність передавати новим поколінням цінності, в які ми віримо», - сказав кардинал, який підкреслив, що сім'єю може вважатися тільки союз між жінкою і чоловіком, «союз, якому не існує альтернативи».

Правда, кардинал Баньяско тим не менше, вказав на те, що Церква готова вести діалог з усіма і реагувати на «зміни, що відбуваються в суспільстві». «Але будь-який діалог повинен бути рівноправний, позбавлений ідеологічних установок, враховувати почуття і ґрунтуватися на здоровому глузді», - вказав католицький єрарх.

Більш жорстко прокоментував підсумки ірландського референдуму держсекретар Ватикану кардинал П'єтро Паролін. «Думаю, що ми можемо говорити про поразку не просто християнських принципів, але всього людства», - сказав він.

«Ірландський референдум - це поразка для людства. Я засмучений результатом, Церква повинна посилити свою діяльність з проповідування Євангелія», - підкреслив кардинал.

«Архієпископ Дубліна сказав, що Церква повинна враховувати реальність, але, на мою думку, вона повинна її враховувати в сенсі посилення діяльності з проповідування Євангелія. Я думаю, що можна говорити не тільки про поразку християнських принципів, але і про поразку людства», - сказав Паролін.

«Сім'я, - заявив Паролін, - залишається в центрі, і ми повинні робити все, щоб захищати, охороняти її, заохочувати створення сім'ї, оскільки вона - майбутнє людства і Церкви, в тому числі перед обличчям відомих подій, що відбулися в ці дні».