Кількість антисемітських випадків у США зросла на 350% від початку війни Ізраїля з ХАМАС
  • Пон, 15/01/2024 - 20:38

Кількість антисемітських інцидентів у Сполучених Штатах зросла більш ніж на 350% за 100 днів із початку війни Ізраїлю та ХАМАС, повідомила Антидифамаційна ліга (ADL) цього місяця.

ADL відстежує різке зростання кількості антисемітських нападів та інцидентів після того, як ХАМАС вторгся в Ізраїль 7 жовтня минулого року. У листопаді група заявила, що кількість інцидентів зросла на 316% за рік; до грудня це число зросло до 337%, пише CNA.

У прес-релізі цього місяця ADL повідомила, що з 7 жовтня по 7 січня ці атаки зросли на 360% за рік, загалом 3283 інциденти, у порівнянні з 712 інцидентами за той самий період минулого року.

«Попередній тримісячний підсумок перевищує загальну кількість антисемітських інцидентів, відстежуваних за будь-який рік останнього десятиліття, за винятком календарного 2022 року, коли загальна кількість інцидентів досягла історичного максимуму в 3697», — йдеться в релізі ADL.

Група заявила, що з 7 жовтня, коли ХАМАС вторгся в Ізраїль, «було в середньому майже 34 антисемітські інциденти на день», що ставить 2023 рік на план «року з найвищим рівнем антисемітських дій проти євреїв з тих пір, як ADL почала відстежувати ці дані наприкінці 1970-х».

Більшість цих інцидентів, згідно з даними групи, стосувалися або «усних чи письмових переслідувань», або «мітингів», що включали антисемітську риторику та «вирази підтримки тероризму проти держави Ізраїль та/або антисіонізму». Також були зафіксовані десятки випадків нападу та сотні повідомлень про вандалізм.

«Американська єврейська громада стикається з безпрецедентним рівнем загрози в сучасній історії», — сказав генеральний директор ADL Джонатан Грінблатт у релізі.

«Шокує, що за три місяці ми зафіксували більше антисемітських дій, ніж зазвичай за цілий рік», — сказав Грінблатт, заявивши, що «в цей важкий момент антисемітизм поширюється та мутує тривожними способами».

Група заявила, що щонайменше 505 інцидентів сталися в кампусах коледжів, а приблизно 250 - у початкових школах.

«Було зареєстровано щонайменше 628 інцидентів проти єврейських установ, таких як синагоги та громадські центри», — заявила група, тоді як «приблизно дві третини загальної кількості інцидентів можуть бути безпосередньо пов’язані з війною Ізраїлю та ХАМАС».

Інтерактивна карта на веб-сайті ADL, яка відстежує антисемітські інциденти, які мали місце в США з 7 жовтня, показує більшість повідомлень, що відбуваються навколо Вашингтона, округ Колумбія; Нью-Йорк; та інші північно-східні центри, а також менші кластери в Каліфорнії та Флориді.