Комунікат Конференції Єпископів РКЦ України з нагоди І Всесвітнього Дня Убогих
  • Нед, 19/11/2017 - 16:20

Дорогі Брати Священики та Богопосвячені Особи!
Улюблені Брати і Сестри!

Святіший Отець Франциск установив ХХХІІІ Звичайну Неділю Всесвітнім Днем Убогих. У цьому році він припадає на 19 листопада і проходить під гаслом: «Діточки, любімо не словом, ані язиком, але ділом та правдою!» (І Йн 3,18).

У посланні на І Всесвітній День Убогих папа написав: «Діточки, любімо не словом, ані язиком, але ділом та правдою!» (І Йн 3,18). Ці слова Апостола Йоана виражають наказ, від якого не може ухилитися жоден християнин. Серйозність, з якою улюблений учень передає аж до нашого часу доручення Ісуса, ще більше підкреслюється контрастом, який виникає поміж пустими словами, які так часто маємо на наших устах, і конкретними фактами, перед обличчям яких стаємо. Любов не допускає дешевих виправдань: хто має намір любити так, як любив Ісус, той повинен діяти згідно з Його прикладом, і насамперед тоді, коли він покликаний виражати любов до вбогих. Те, як любить Божий Син, знаємо дуже добре. Пише про це виразно також св. Йоан. Любов Божого Сина спирається на двох колонах: Бог першим нас полюбив (пор. Йн І4,10.19), даючи всього себе, навіть своє життя (пор. 1 Йн 3, 16).

Цю ініціативу папи Франциска ми приймаємо як дар для Церкви, яким він прагне звернути нашу увагу на те, що довкола нас є убогі люди. Адже сам Господь Ісус сказав: «убогих завжди будете мати». У нашому суспільстві зростає бідність, збільшується кількість дійсно убогих. Вони є тими, про кого говорив Ісус: «Я був голодним і ви нагодували мене». Всесвітній День Убогих пригадує нам усім про таку поставу милосердної любові, коли, роблячи добро людям, ми робимо його самому Богу.

Тому заохочую всіх нас, щоб ми звернули увагу на цю проблему і, йдучи за ідеєю Святішого отця Франциска, давали свідчення нашої любові до ближнього не лише словом, а й нашими вчинками. Нехай у наших храмах не тільки звучить молитва за убогих, до якої заохочую всіх не тільки в найближчу неділю, а й кожного дня, але нехай знайдеться кусок хліба для тих, кому його бракує на щодень. Звертаймо нашу увагу на безхатьків і ділімося з ними теплою їжею та одягом, особливо тепер, коли наближається зима. Розумію, що ми не в стані усунути бідності, та, як кажуть «шматком хліба» ми можемо запалити в убогих іскорку надії, що вони не одинокі, не залишені і не забуті.

При цій нагоді дякую всім, хто вже давно займається благодійною діяльністю, дбаючи про убогих, і заохочую інших, а особливо парафії зробити все, щоб ніхто з вашої спільноти не ходив голодним.

У цій добрій справі нехай сприяє нам Боже благословення і опіка Божої Матері, Допомоги Вірних.

Львів, 17 листопада 2017 року
№ 37/2017

Архієпископ Мечислав Мокшицький
Голова Конференції