Конгресмен зі США відвідав табір біженців-християн в Ербілі
  • Чтв, 22/12/2016 - 17:13

Американський конгресмен Кріс Сміт, республіканець з Нью-Джерсі, нещодавно відвідав табір для біженців у іракському м. Ербіль, де проживає 6 тисяч християн, що стали жертвами геноциду ІДІЛ.

Провівши зустрічі з сім’ями християн, християнськими лідерами, представниками ОБСЄ та ООН, політик повернувся до США, щоб на рівні Конгресу виділити більше гуманітарної допомоги християнам і іншим релігійним меншинам, що вижили в наслідок цього геноциду, повідомляється на офіційній сторінці конгресмена.

«В часі цих різдвяних свят вирішується доля виживання християн в Іраку, які прожили там майже 2 тисячі років», – говорив Сміт, котрий є главою комісії в ОБСЄ і відділення республіканців у справах глобальних прав людини та міжнародних організацій. – «Сьогодні я зустрівся з сім’ями християн, які вижили в наслідок геноциду ІДІС, і яких два роки ігнорувала адміністрація президента Обами. Сподіваюсь, що новообраний президент Трамп  і його адміністрація візьмуться за нагальні дії з надання допомоги цим християнам за рахунок тих коштів, які Конгрес виділив на допомогу тим, хто вижив в наслідок насильства ІДІЛ».

За словами сирійського православного Архиєпископа Мосула, Нікодемуса Дауда Шарафа, котрий також став втікачем від ІДІЛ і отримав притулок в Ербілі, «дуже часто турбота про християн зводиться до мінімуму. Ми ­– останній народ, який говорить арамейською мовою. Без сторонньої допомоги нам прийде кінець». Спілкуючись з американським конгресменом, єпископ зазначив, що він – перший американець, який приїхав і запитав про долю християн.

Варто зазначити, що станом на 2002 рік в Іраку проживало 1,4 млн. християн. Після років конфліктів, результатом яких став геноцид 2014 року з боку ІДІЛ, кількість християн зменшилась до 250 тисяч. Більшість християн, яким вдалось вижити, втекли до регіону Ербіль, де зараз проживає більше 70 тисяч внутрішньо переміщених християн, майже третина з яких – християни з Іраку. Іракці становили 8 відсотків усіх втікачів і мігрантів, які прибули морем до регіону ОБСЄ в 2016 році.