Консекрація храму Божого Милосердя в Моршині
  • Нед, 16/10/2016 - 11:36

Перлиною Львівської архідієцезії назвав Архієпископ Мечислав Мокшицький новий костел Божого Милосердя в курортному місті Моршин Львівської області. 15 жовтня храм консекрував Єпископ Анджей Єж, Ординарій Тарнувської дієцезії в Польщі, до якої належить будівничий цієї святині о. Войцєх Буковський, настоятель парафії в місті Стрию. Впродовж двох десятиліть місцеві римо-католики докладали старань, щоби спорудити дім Божий, оскільки латинський храм був зруйнований дощенту. На придорожньому клаптику землі, подарованій родиною Грицаїв, зведено оригінальної конструкції святиню на честь Божого Милосердя.

«Бог подарував нам ще один храм, один костел – сказав Архієпископ Мечислав Мокшицький. – Це дар Господнього Провидіння і дар добрих людей».

Львівський митрополит склав подяку всім, хто в якийсь спосіб приклався до зведення нової святині. Зокрема зазначив, що більшість жертводавців із Тарнувської дієцезії.

«Це не тільки повернення до історії, але передусім потреба і прагнення людей, які не мали місця, призначеного для Господа Бога, місця особливої зустрічі з Ним на молитві і Євхаристії – підкреслив у проповіді Архієпископ Мечислав Мокшицький. - Голос цей походив не тільки від мешканців Моршина, але і від вірних з усієї України, які вибирають це місце і приїжджають сюди зміцнити своє тіло і повернути здоров’я. Крім цього прагнення, яке реалізувалося в санаторіях, люди прагнули іншого місця. Такого, яке би могло зміцнити духа, де можна помолитися і взяти участь в Євхаристії».

Торкаючись урочистості посвячення цього храму, Архієпископ Мечислав Мокшицький зазначив: «Хочу сказати, що Боже Провидіння є понад усім. Коли три роки тому приймалося рішення про будівництво, було також вирішено, що храм буде присвячений Божому Милосердю. І як не сприйняти це як знак від Бога, коли посвячення відбувається саме в Ювілейному році Божого Милосердя. А святиня є подякою за дар ласки цього Ювілею. Я радію, що в цьому святому місці вірні, люди доброї волі черпатимуть з Божого Милосердя, відкриваючи його в Божому Слові, Святих Таїнствах і церковній спільноті. Нехай цей храм пригадує всім тим, які проходитимуть коло нього, що не самим хлібом живе людина і що тут живе Бог, який на них чекає. Нехай з цього місця лине молитва про милосердя для нас і всього світу. А ми ставаймо апостолами милосердя, яке є таким потрібним на дорозі до святості».

Разом із Єпископом Анджеєм Єжем, котрий очолив св. Месу, та Архієпископом Мечиславом Мокшицький співслужили Єпископ-помічник Леон Малий, Єпископ-сеньйор Мар’ян Бучек, священики з України та Польщі. Радість римо-католиків розділили присутні греко-католицькі та православний священики.

Отець Войцєх Буковський зокрема подякував за старання про духовну опіку вірних в Моршині та створення передумов для побудови храму своїм попередниками, настоятелям стрийської парафії о. прелату Яну Нікєлю і о. прелату Юзефу Леговичу та іншим священикам, котрі тут служили, а також тим представникам місцевої влади, котрі з розумінням поставилися до потреб вірних РКЦ.
На урочистість численно прибули вірні з різних парафій Львівської Архідієцезії та доброчинці храму Божого Милосердя в Моршині.