Латинський патріарх Єрусалиму: християни хочуть дотримання прав усіх
  • Чтв, 27/07/2023 - 13:18

Коментуючи акти агресії щодо християн та їхніх святинь у Святій Землі, Блаженніший П’єрбаттіста Піццабалла, латинський Патріарх Єрусалиму, розповів про поточну ситуацію, закликаючи не відповідати насильством, вимагаючи забезпечення безпеки для всіх громадян Ізраїлю.

Останніми місяцями почастішали акти залякування, погроз і насильства проти християн Святої Землі. Розгромлені церкви, знищена статуя Христа, осквернений протестантський цвинтар і, зовсім недавно, єврейські екстремісти намагалися «окупувати» деякі церкви в місті Хайфа. В інтерв’ю для Vatican News латинський Патріарх Єрусалиму Блаженніший П’єрбаттіста Піццабалла, який 30 вересня 2023 р. під час консисторії буде введений до колегії кардиналів, висловив стурбованість у зв’язку зі збільшенням насильницьких дій, закликаючи до дотримання державних законів, щоб права християнських громад були пошановані.

Контекст триваючих обвинувачень

Розповідаючи про актуальний стан християнських громад, Патріарх зауважує останнім часом збільшення обвинувачень та образ на їхню адресу. Ці факти турбують також владу Ізраїлю, яка попри слова про всі свої зусилля щодо запобігання цим діям, поки не досягла особливих успіхів.

Майбутній кардинал роздумує над кількома обставинами, які могли сприяти частішим нападкам на християн Святої Землі. «Переважна більшість єврейського населення Ізраїлю, навіть релігійного, не мають з цим нічого спільного. В останні місяці ми також бачили, як багато рабинів пишуть і публічно виступають проти цих явищ, але правдою також є те, що існують і ті, які, натомість, це все підбурюють. Є також нове покоління мешканців поселень, але не тільки вони, які не звикли стикатися з реаліями, відмінними від їхніх. У країні панує атмосфера загального насильства, яку ми побачили як в ізраїльському, так і в палестинському суспільстві. Отже, ця загальна культура поляризації також на все це впливає», – зауважує він. За його словами, ці невибіркові нападки на основі релігійної ненависті також створюють певну напругу та невдоволення всередині різних християнських спільнот, а іноді навіть гнів.

Жити як вільні громадяни в демократичній країні

За словами Блаженнішого П’єрбаттісти Піццабалли, християни обурені нападами та зверталися до поліції. «Вже є перші результати, – зазначив Ієрарх, – в тому сенсі, що кілька людей спіймані та постали перед законом, але ще багато потрібно зробити. Мушу сказати, що з боку уряду є менше уваги, можливо тому, що у них зараз інші пріоритети. Президент держави Ізраїль дуже активний і висловився проти всього цього дуже чітко та публічно».

У цій ситуації християни бажають від влади не захисту, а радше дотримання основних громадянських прав, незалежно від релігійної, культурної, етнічної чи іншої приналежності. «Ми хочемо жити як вільні громадяни в демократичній державі», – наголошує єпископ. На його думку, не варто, однак, говорити про переслідування християн. «Коли говорять про переслідування, мені спадає на думку все те, що самопроголошена Ісламська держава зробила в Сирії та Іраку. Ми не в цій ситуації. Проблеми, звичайно, існують, але нас не переслідують», – сказав майбутній кардинал. Він надіється, що сильна реакція ізраїльського суспільства на несправедливість щодо християн, принесе свої плоди.