Літні табори як ефективний метод соціальної роботи з дітьми і молоддю
  • Птн, 23/08/2013 - 18:46

Протягом п’яти днів Тернопільський Карітас проводив літній табір для 26 дітей. Учасниками табору стали сироти, напівсироти, діти із кризових та багатодітних родин.

Розповідає соціальний працівник Оля Хілько: «Зазвичай ми щоліта виїжджаємо у с. Врубівці, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області, розкладаємо намети неподалік Дністра і організовуємо кількаденну «Школу екстремального виживання на природі». І цього літа планувалося їхати на вже звичне місце, але з більшою кількістю дітей, ніж звичайно. Це мав бути табір для 26 дітей (зазвичай їх було 12-14 осіб).  І тут у нас виникли деякі труднощі. Їхати власним транспортом не змогли, адже  в наш бус вміщається не більше 15 осіб.  А винаймання  перевізника вимагало чималого пакету документів, для оформлення котрого, було потрібно багато часу.

Тому нам довелося шукати альтернативу. Разом з дітьми узгодили, що табірний відпочинок переносимо на пізніший термін, а натомість організовуємо своє дозвілля у Тернополі або ж поблизу Тернополя».

Оскільки підопічні місцевого Карітасу діти вже мали навики розкладання наметів та приготування їжі на природі, було організовано для них змагання, де вони змогли показати свою обізнаність, спритність, а основне - згуртованість.  Також було два розважальних візити в кіно та аквапарк. В аквапарк дехто потрапив вперше і надзвичайно приємно було спостерігати за тим, як діти, які вміли плавати, самостійно проявили ініціативу і розпочали надавати уроки плавання тим, хто не вмів, - розповідає Оля. Ще пізніше  для дітей відбувся турнір спеціальний з волейболу - грали і великі, і малі.

Також під кінець тижня міського таборування для підопічних дітей Карітасу було організовано виїзд за місто. Розташувавшись на поляні неподалік лісу всі діти і працівники разом всіли в коло і почали ділитись, хто і з якими небезпеками стикався в житті, відпочиваючи на природі. Психолог відкрила для себе не лише буквальні цікаві факти з життя кризових дітей, а і важливі взаємозв’язки і моменти поведінки та характеру підопічних.

Для організації цих заходів були залучені кошти із проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні», а також пожертви місцевих благодійників. «Плануючи похід в кіно чи в аквапарк, ми завжди просимо про знижку і неодноразово отримуємо ствердну відповідь. Це нехай невеликий, але прояв благодійності тернополян», - каже Оля Хілько. 

У місцевому Карітасі кажуть, що літні табори є надзвичайно ефективним методом в соціальній роботі з дітьми і молоддю.  Вони допомагають дітям відкритися, долати конфлікти, спілкуватися з ровесниками і не тільки, пізнавати себе та свої ресурси, вчитися на помилках, набиратися життєвого досвіду. А також відкривають можливість оздоровлення, насолоду від краєвидів і дослідження України.

повідомила Надія Чорна