Ми зараз передусім в Україні, і як Церква в загальному, в центр уваги маємо поставити вартість людини,- кардинал Герхард Людвіг Мюллер у Львові
  • Чтв, 07/03/2024 - 19:31

Перебуваючи у Львові 6 березня 2024 року, кардинал Герхард Людвіг Мюллер відвідав Теологічний Інститут св. Йосифа Більчевського в Брюховичах, де прочитав лекцію з нагоди 100-ліття Теологічного клубу. Кардинал також відповів на запитання студентів.

Ми знаємо, що фізична війна є знаком, за яким стоїть війна духовна. Тут в Україні, на перехресті різних духовних фронтів, ми постійно чуємо тиск зневіри та безнадії. Яким посланням ми, як теологи, духовенство і миряни-католики, можемо додати людям більше надії?

Ви сказали повну правду про те, що тут в Україні зустрічається Схід і Захід. Захід сьогодні це не тільки християнство. В першу чергу, це інтернаціональні інституції, головним завданням яких є заробляти гроші. Тобто це новий порядок світу з ідеологією «золотого тельця». Дуже багато держав та інституцій, які допомагають Україні, мають погані наміри. Наприклад, те як вони зараз використовують світських людей. Це, в принципі, допомога, яка йде від диявола. Ми зараз передусім в Україні, і як Церква в загальному, в центр уваги маємо поставити вартість людини.

Ісус вже казав, що є велика небезпека для тіла, для земного існування людини, але набагато гіршими є ті, які ведуть війну проти душі. Чи душа Європи християнська, чи Європа померла? Тому дуже важливий наш християнський образ людини, що Бог створив людину на Свій образ і подобу – це найважливіше. Людина – це тіло і душа.

Корені почались в Америці, але є багато великих фармакологічних індустрій, які вмовляють підлітка: ти народився в неправильному тілі і мусиш змінити свою стать. Це божевільна ідея, бо людина це єдність душі і тіла; це не я знаходжусь у тілі, це тіло – в мені. Другий Ватиканський Собор каже: людина це єдність душі і тіла. Моє «я» не знаходиться в моєму тілі як півень в сараї. Дуже важливо сказати собі як людина «так», бо Бог сказав мені «так». І Він створив мене як чоловіка, або як жінку. Кожен повинен добре почуватися з тим, як нас ідентифікує Бог, з тим, що ми є і як Бог в нас є. Для цього не потрібно вчити Арістотеля з теології чи медицини, щоб розуміти, що якби не було чоловіка і жінки, то я б не існував. Треба бути дуже вдячними батькам, що в свій час вони не дали звести себе на манівці. Бо, якби вони вважали, що я не чоловік, а жінка, або я не жінка, а чоловік, тоді б не було батьків і матерів. Це добре знають пропагандисти, тому вони перекручують це для дітей, бо вони хочуть мати тільки, тільки, тільки гроші.

В 1946 році в Нюрнберзі нацисти були засуджені за злочини проти людяності через те, що вони в концентраційних таборах робили досліди на людях. Те, що зараз робить ця індустрія це ніщо інше, як злочинні досліди на тілі людини. Медицина існує для того, щоб допомогти нам, коли ми страждаємо, а не для того, щоб нищити наші тіла.