Міжнародний конгрес «Молодь Європи за світ без насильства»
  • Срд, 17/09/2014 - 11:58

З ініціативи спільноти Св. Егідія 1000 молодих людей з центрально-східної Європи вирушать до Аушвіца.

З 18 по 20 вересня 2014 в Аушвіці-Кракові відбудеться Четвертий Міжнародний конгрес «Молодь Європи за світ без насильства», організований Спільною Святого Егідія. У конгресі візьмуть участь молодь з Грузії, Італії, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, Угорщини, України, Чехії. З України очікується 200 учасників з Києва, Львова, Івано-Франківська, Дніпропетровська та Хмельницького. 

Після повернення молодь поділиться своїми свідченнями під час Пам’ятної ходи «Бабин яр. Без памяті немає майбутнього», що відбудеться в Києві 28 вересня.

Спільнота Святого Егідія, міжнародна асоціація, поширена у 75 країнах світу та нараховує більше 60.000 членів, вже понад 20 років активно працює в країнах Східно-Центральної Європи, особливо серед молоді, підтримуючи акти солідарності щодо найбідніших верств населення (бездомні, самотні люди похилого віку, діти-сироти, роми) та ініціативи культурного та громадянського характеру, направлені на підтримку формування культури солідарності, мирного життя разом та діалогу.

У 2008, 2010 та 2012 роках відбулися попередні конгреси, в яких взяли участь тисячі молодих людей з Центрально-Східної Європи. Пам'ять про жахіття Другої світової війни, пекло Шоа та Порраймос (винищення ромів та сінті) стали тим ґрунтом, що дозволив протистояти проявам антисемітизму, антициганізму, ксенофобії та расизму, які ще досі поширені в європейських суспільствах. Це нагальність, яка дедалі чіткіше усвідомлюється не лише на європейському рівні, але й на глобальному. Спільнота Святого Егідія вже щонайменше 15 років веде справу сенсибілізації та виховання молоді Центрально-Східної Європи, організовуючи зустрічі, цикли семінарів та лекцій у школах та університетах, відкриті заходи, на тему антисемітизму, антициганізму, расової дискримінації, з метою сприяння культурі мирного життя разом людей різних, що є вирішальним викликам для майбутнього усіх суспільств, як на рівні європейському, так і міжнародному.

Дані щодо проявів насильства в європейських суспільствах, включаючи країни Центрально-Східної Європи, викликають занепокоєння та засвідчують, що риси ментальності та моделі поведінки, які вказують на проникнення дискримінуючого ставлення щодо «іншого» та іноземців, поширені серед молоді.

Цьогорічна зустріч позначена особливою нагальністю миру у світі, переповненому полум’ями війни, озброєний конфлікт триває також і в самій Європі, у східних регіонах України. Це відбувається 100 років після початку Першої світової війни, коли мільйони молодих європейців були мобілізовані для участі у війні. Зустріч молодих європейців в Аушвіці – це є мобілізація на підтримку миру.

Ця подія продовжує Міжнародну зустріч «Молитва за Мир», організовану Спільнотою Святого Егідія, яка щойно закінчилася в Антверпені, за участі понад 300 релігійних лідерів, представників політики, людей культури та гуманістів, а також тисячі молодих людей з усього світу. Молодь, запрошена Спільнотою на Конгрес у Кракові, шукатиме у пам’яті про Другу світову війну, про Шоа та Порраймос, підстави для майбутнього миру в Європі, яка зазнала ран війни. Серед учасників будуть також молоді люди з України та Росії, об’єднані спільним бажанням та спільним пошуком миру.

Конгрес в Аушвіці-Біркенау став результатом широкої підготовчої роботи в школах та університетах  країн-учасників під час навчального/академічного року 2013/2014. Завдяки циклам лекцій, семінарів поглибленого вивчення, зустрічей зі свідками, показам фільмів в етапах підготовчого процесу участь взяли близько 30.000 молодих людей (серед яких 6.000 в Україні), школярів та студентів старших шкіл та провідних університетів численних міст, серед яких: Братислава, Брно, Будапешт, Бухарест, Варшава, Дьйор, Івано-Франківськ, Київ, Красноярськ, Львів, Москва, Печ, Прага, Рим, Санкт-Петербург, Сату-Маре, Хмельницьких, Щецин.

Програма IV Міжнародного конгресу передбачає виступ деяких свідків геноцидів, вчинених нацистами проти єврейського населення та проти ромів під час Другої світової війни, які виступатимуть перед молоддю на двох асамблеях в Кракові в четвер 18 вересня:

- Ріта Прігморе (Rita Prigmore), жінка-сінті з Вюрцбурга (Німеччина), жертва медичних нацистських дослідів;

- Мордехай Пелед (Mordechai Peled), єврей румунського походження, який зміг вижити у концтаборі Аушвіц-Біркенау.

В п’ятницю, 19 вересня, після відвідування музею концтабору Аушвіц, молоді люди стануть учасниками меморіальної церемонії в концтаборі Аушвіц-Біркенау, де, після мовчазної ходи, покладуть вінки з квітами до меморіального монументу жертв табору та проголосять, різними мовами, заклик за світ без насильства.