Молодь у центрі уваги
  • Пон, 29/05/2017 - 11:16

Один з провідних дослідників католицької молоді, о. Майкл Мейсон, переконаний, що Українська Католицька Церква матиме світле майбутнє якщо зосередить свою увагу на “знайомстві” молодих людей з Богом.

Виступаючи на семінарі для духовенства Єпархії УГКЦ в Австралії та Новій Зеландії, о. Мейсон впродовж трьох днів представив своє ґрунтовне дослідження на тему євангелізації “Генерації М”. Він зазначив, що українська церква “має ресурси для будівництва міцної церкви для наступних поколінь – на славу Всевишнього!”.

Незважаючи на усталене уявлення як розгубленої, індивідуалізованої та споживацької, він наголосив, що сучасна молодь повторює шлях потужного соціального піднесення 60х – 70х рр. минулого століття.

о. Мейсон з’ясував, що молодь не заперечує віру, а основним фактором, який приводить молодих людей до церкви (або тримає осторонь) є те, наскільки їх батьки покоління “бейбі буму” були активними прихожанами.

Через значне відвернення від церкви покоління їх батьків, світогляд багатьох молодих людей сформували ЗМІ, поп-культура та ринок споживання – які не є прихильниками Християнства і не поділяють його цінності – і, відповідно не бачать цінності в Християнському житті.

Парадоксально, проте католицькі навчальні заклади мають незначний вплив на те чи стають молоді люди практикуючими вірянами у дорослому віці, дослідження о. Мейсона показує, що це відбувається через значний відсоток невіруючих чи непрактикуючих сімей у католицьких школах.

Семінар відвідали святі отці та їх дружини, диякони, дві сестри-василіянки та миряни, які зібралися на дводенний щорічний Соборчик.

о. Майсон з неймовірним задоволенням брав участь у щоденних літургіях, та неодноразово відзначав красу та мелодійність літургійного співу.

Завжди в усіх місцях де австралійські католики засвідчують своє відчуття близькості з Богом, він зазначив, благоговійне та урочисте богослужіння є в десятці найкращих досвідів, поряд з народженням дитини та спогляданням природи.

Владика Петро Стасюк у своєму зверненні наголосив, що Єпархія отримає “потужний заряд” для роботи з молоддю, якщо священники та люди прагнутимуть особистої святості, з серцями відкритими до Святого Духа, та справді “переживатимуть це”.

Під час конференції багато священників погодилися, що молоді українські католики мають добре “відчуття” святості та їх приваблюють особи, які її несуть.

о. Мейсон зауважив, що незважаючи на протилежну думку, молодь є відкритою до традиційних форм релігій та не погрузла у “новітніх” духовних чи подібних систем вірувань.

“Я схильний вважати, ґрунтуючись, як я вважаю, на переконливих результатах дослідження, що навіть серед значної частини представників Генерації М, яка виявляє незначний або жодного зацікавлення у традиційних релігіях, все одно відчувається незначна присутність знань про старі релігійні системи” – підкреслив о. Мейсон.

Українська католицька церква спроможна допомогти молодим людям пізнати Божу благодать, переконаний о. Мейсон, зважаючи на глибину та інтегрованість в традиції та красу літургії.

“Західна церква випробовує різні пасторальні стратегії та техніки щоб привернути молодь… проте жодна з них не була успішною. Дехто усвідомлює, що відповідь криється просто в основі наших традицій, які значно краще збережені на Сході ніж на Заході”.

“Наша молодь найбільше потребує місця та тиші для споглядання таїнства, щоб прийти до Христа, повірити в нього, щоб жива вода Святого Духа потекла в їх серцях”.

Генерація М потребує “перед-євангелізації” – досвід або зустріч з Богом, які б допомогли їм перелаштувати життя та підготувати до засвоєння подальшої євангелізації у церкві.

о. Мейсон зазначив, що попередні підходи до міністерства молоді, які передбачали взаємне відчуття християнства та наголошували на роботі “пліч-о-пліч”, ймовірно більше не є дієвим.

Натомість святим отцям слід направляти, бути “по переду”, активно запрошувати молодь до спільної подорожі до таїнства Господнього та життя у церкві.

Парафіяльна громада може допомогти шляхом формування та виховання молодіжних лідерів, які б залучали своїх однолітків, надаючи їм відповідні обов’язки.

о. Мейсон наголосив, що міністерство молоді це не “гра в цифри”, що навіть одна чи дві молоді людини, наділені певними обов’язками та з підтримкою, можуть стати ядром нової громади.

Рано чи пізно група молоді досягне “критичної маси” та стане самостійною, зазначив він.

Владика Петро підкреслив, що ніхто не має “засобу” від зменшення присутності молоді у церкві, та закликав священників Єпархії експериментувати та запроваджувати інновації.

З метою з’ясування подальших дій було створено керівний комітет на чолі з о. Браяном Келті, Єпископським вікарієм з євангелізації.

Семінар також відвідали о. Михайло Соломко, голова консисторії Української Автокефальної Православної Церкви в Австралії, а також парафіяльний священник Української Православної Церкви св. Миколая у Канберрі, які приєдналися до єпархіальних молитов, дискусій та братання.