Moneyval підтвердив поступ Святого Престолу в боротьбі з відмиванням грошей
  • Срд, 29/05/2024 - 14:05
Європейський комітет експертів позитивний поступ щодо рекомендації, наданих у попередньому звіті від квітня 2021 року.

Прес-служба Святого Престолу інформує про те, що під час 67-ї пленарної зустрічі Комітету Moneyval, групи експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, яка від 20 до 24 травня 2024 р. відбувалася в Страсбурзі, було затверджено перший «Регулярний звіт про подальші кроки» Святого Престолу, включно з Державою-Містом Ватиканом, що представляє поступ, зроблений в цій юрисдикції протягом трьох років після попереднього оцінювання, відображеного в «Звіті про взаємне оцінювання» від квітня 2021 року.

Як відомо, результати згаданого звіту були в основному позитивними, і тому Святий Престол (включаючи Державу-Місто Ватикан) був підданий процесу подальших дій на регулярній основі. Зокрема, відповідно до процедур Комітету Moneyval, чинні нормативні акти Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану були проаналізовані на предмет технічної відповідності певним рекомендаціям Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, щодо яких юрисдикція звернулася з проханням переглянути оцінку, надану у Звіті про взаємну оцінку за 2021 рік.

Комітет Moneyval визнав подальший прогрес, досягнутий юрисдикцією в напрямку, зазначеному у Звіті за 2021 рік. Як видно з тексту Звіту, опублікованого 28 травня 2024 р. на інституційному сайті Комітету, підтверджено прогрес, досягнутий Святим Престолом і Державою-Містом Ватиканом у сфері запобігання та протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. За всіма розглянутими рекомендаціями було надано покращений рейтинг.