На Гаїті вбито трьох мирян-місіонерів
  • Втр, 28/05/2024 - 12:55

Молоде подружжя американців, які допомагали в дитячому будинку на Гаїті, і директор місцевої християнської неурядової організації Missions in Haiti були вбиті членами озброєних банд, які місяцями контролювали цей карибський острів. Щоб покласти край насильству і відновити безпеку в країні, на Гаїті незабаром прибуде міжнародний стабілізаційний контингент під проводом кенійців.

Трагедія сталася 23 травня на очах у рідних загиблих, які в момент нападу спілкувалися з ними по відеозв'язку і стежили за розвитком подій, поки злочинці не перервали зв'язок. Подружжя загиблих – Наталі та Дейві Ллойд, 21 і 23 років, донька і зять депутата від Республіканської партії Бена Бейкера. Третьою жертвою став 45-річний Джуд Монтіс, який очолював місію на острові. Про трагедію американський депутат повідомив у соцмережах: «Моє серце розірване на тисячу шматочків. Я ніколи не відчував такого болю. Вони об’єднані на небі. Будь ласка, помоліться за нашу родину, нам зараз вкрай потрібна сила. У мене немає слів». Екс-президент США Дональд Трамп прокоментував трагедію: «Боже, благослови Деві та Наталі. Яка трагедія! Гаїті повністю вийшло з-під контролю! Знайдіть їхніх убивць». Про це повідомляє ekai.pl.

Місія на Гаїті була заснована у 2000 році батьками вбитого. Девід і Алісія Ллойд хотіли, щоб Гаїті йшло іншим шляхом. «Ми хочемо досягти цього, зосередившись на найбільшій потребі країни: на дітях.   Хоча вся нація загрузла в злиднях, найбільше страждають діти. Тисячі з них недоїдають, неосвічені та засуджені на безнадійне життя далеко від Христа», – читаємо на сайті організації. Його засновники написали: «Ми віримо, що двері для гаїтянських дітей все ще відкриті і можуть бути перетворені Євангелієм. Через Дім милосердя та інші види місійного служіння на Гаїті ми працюємо там, де поля дозріли для врожаю, змінюючи життя сотень дітей». Зараз організація провадить школу, де навчаються 450 гаїтянських дітей, і дитячий будинок, де сталася трагедія. Він розташований у районі Бон Репо, на околиці столиці Порт-о-Пренса, території, що знаходиться під контролем злочинних угруповань.

Упродовж кількох місяців Гаїті перебуває в руках злочинних угруповань, які контролюють не лише столицю, а й значну частину території острова. Місцева міліція абсолютно не справляється. Причиною є поширена корупція, а також те, що злочинні угруповання мають набагато краще обладнання та добре озброєні. Кошти на це вони отримують від торгівлі наркотиками, пограбувань, які стали для гаїтян повсякденним явищем, а також викрадень людей із метою отримання викупу, жертвами яких все частіше стають священники та монахині.

У відповідь на цю катастрофічну ситуацію на острів буде направлено міжнародний контингент стабілізаційних сил на чолі з кенійцями. Він  складатиметься з тисячі військових і поліцейських. Операцію підтримує президент США Джо Байден, адміністрація якого виділила на ці цілі 300 мільйонів доларів. Однак американські солдати не будуть у складі контингенту, щоб, як заявив Байден, США не звинуватили у втручанні в цей регіон світу та переслідуванні там власних політичних та економічних інтересів.