Не бути невільниками маленьких приписів, а жити згідно із заповіддю любові, – Святіший Отець
  • Птн, 05/09/2014 - 19:58

Християнин не повинен бути рабом багатьох маленьких приписів, а відкрити серце на нову заповідь любові, – сказав Папа Франциск під час ранкової Євхаристії в каплиці ватиканського Дому св. Марти, 5 вересня 2014 року.

У літургійному євангельському уривку, який прокоментував Святіший Отець, йшлося про спробу фарисеїв і книжників заманити Ісуса в пастку: вони запитували, чому Його учні не постять, на відміну від інших євреїв. Ісус, однак, використовував це питання, щоб розповісти про новизну, яку приніс. «Що нам несе Євангеліє? Радість і новизну. Ці вчителі закону були поневолені в своїх законах, приписах. Св. Павло, кажучи про них, говорив, що перш ніж об'явилася віра – тобто Ісус – ми всі були замкнені, як раби, під вартою Закону. Закон тих людей не був поганим: він їх захищав, але вони були його рабами, перебували в очікуванні голошення віри. А віра, яка їм була відкрита, – це сам Ісус», – сказав Папа.

Франциск нагадав, що Закон Мойсея, кодифікований книжниками, не давав людям тієї кінцевої свободи, яку Бог дав народові через Свого Сина.

«Хтось мені може сказати: але, отче, хіба християни не мають Закону? Так! Ісус сказав: «Я не прийшов, щоб скасувати Закон, але щоб довести його до повноти». Повнота Закону, наприклад, це благословення, Закон любові – повної любові, якою Ісус полюбив нас. І коли Ісус випробовував цей народ – вчителів Закону, то дорікав їм тим, що вони не захистили людей Законом, але зробили їх рабами багатьох маленьких приписів, багатьох дрібниць, які повинні були виконувати», – зазначив Папа.

Св. Павло відрізняв «синів Закону» від «синів віри», – наголосив Папа. Він закликав не боятися змінювати життя за Євангелієм: для нового вина – нові бурдюки! «Церква просить усіх нас про зміни. Просить відкинути убік старі структури: які непотрібні! Взяти нові бурдюки – євангельські», – сказав Папа.

Франциск закликав просити Бога про милість вірності Закону, який Ісус довів до повноти – закону любові, який походить від благословення. Папа закінчив проповідь молитвою про те, щоб не бути невільниками приписів, але мати благодать радості та свободи, яку дає новизна Євангелія.