Незрозуміле рішення у Ватикані: герб Бенедикта XVI усунули з його орнатів
  • Срд, 03/01/2024 - 15:35

Папа Франциск або хтось із його найближчого оточення наказав прибрати герб Бенедикта XVI з його риз - повідомляє італійський блог «Silere non possum». До кравецької майстерні були доставлені орнати всіх чотирьох літургійних кольорів. Герб померлого папи замінять на символ тіари та ключів. Таку вказівку отримав керівник папських літургійних церемоній і працівники папської захристії.

У блозі «Silere non possum» йдеться про damnatio memoriae – стирання пам’яті про Бенедикта XVI. У Стародавньому Римі damnatio memoriae - буквально засудження на забуття - здійснювалося проти різних людей, включаючи імператорів, яких не любили після смерті. Випадок дивує тим, що шати з гербами пап Павла VI, Івана XXIII та Івана Павла II досі знаходяться в папській ризниці. Немає жодних підстав для того, щоб займатись одягом Бенедикта XVI через рік після його смерті. «Silere non possum» також вказує на те, що видалення герба Бенедикта XVI з орнатів є економічно невигідним і дешевше було б купити нові орнати.

У 2021 році Франциск видав motu proprio «Traditionis custodes», скасувавши тим самим документ такого ж рангу «Summorum pontificum» Бенедикта XVI. Папа Берголіо запровадив серйозні обмеження щодо відправлення Святої Літургії в традиційному римському обряді, хоча його попередник писав, що це великий скарб Церкви, який слід берегти навіки. Франциск, навпаки, заявив, що відправлення традиційної літургії має бути остаточно скасовано, інформує pch24.pl.