Нідерланди: відбулася вже 11-а неділя «відкритих монастирів»
  • Пон, 10/06/2024 - 12:09

Ініціатива місцевої конференції чернечих орденів має на меті розповісти відвідувачам про особливості богопосвяченого життя в сьогоденні, наголошуючи на тому, що воно є сучасним вибором.

«Відкриті монастирі» – таку назву має ініціатива, яка в неділю, 9 червня 2024 р., вже одинадцятий раз була проведена в Нідерландах. В рамках її проведення тридцятка чоловічих і жіночих монастирів відчинили свої двері для зацікавлених. Захід відбувався під гаслом: «Яка твоя історія?».

«Цією ініціативою богопосвячені особи прагнуть показати, що монаший досвід – це сучасний життєвий вибір», – підкреслюється у повідомленні Конференції чернечих орденів Нідерландів. Під час відвідин отці, браття й монахині розповідали свої історії: хто вони, що роблять і чим займаються, чому обрали таке життя, як також з приємністю вислуховували історії своїх гостей.

Кожен монастир, що приєднався до ініціативи, приготував програму, що варіювалася від виставок і екскурсій до бесід з богопосвяченими особами та можливості помолитися чи приєднатися до монастирського богослужіння, але таким чином, щоб центральне місце замала зустріч з монахами чи монахинями та їхньою духовністю, а не будівля, в якій вони живуть. Деякі спільноти запропонували можливість зупинитися на довше у своїх гостьових приміщеннях.

Одним із монастирів, який приєднався до ініціативи, був монастир святої Катерини в Остергауті на півдні країни, що належить до згромадження сестер-норбертинок. «Цією ініціативою ми хочемо дати зрозуміти, що чернече життя в монастирях аж ніяк не пов'язане лише з минулим, але що воно може відповідати сучасності», – підкреслюють сестри, запропонувавши відвідувачам оглянути скульптури з піску на тему миру, виготовлені митцями на монастирському подвір’ї, та запросивши їх на пообідню молитву.