Німецькі католики протестують: «синодальний шлях» не представляє Народ Божий
  • Втр, 04/06/2024 - 15:33

Серед німецьких католиків зростає протест проти звіту, який німецький єпископат подав до секретаріату Синоду у Ватикані в рамках підготовки до осіннього Синоду єпископів у Римі. Звіт показує, що «католики в Німеччині одностайно переконані в необхідності реформ», які постулює суперечливий «синодальний шлях». Проти такого узагальнення виступила ініціатива мирян під назвою «Новий початок».

Представники ініціативи «Новий початок» надіслали протест Апостольському нунцію в Німеччині, стверджуючи, що звіт єпископату документує мислення католицьких органів та інституцій, але «синодальний шлях» жодним чином не представляє Народ Божий у Німеччині, а роздута бюрократія Церкви в Німеччині не допомагає в тому, що для нього сьогодні найважливіше, тобто в новій євангелізації, інформує КАІ.

У протестній ноті наголошується, що термін «синодальність» використовується «у всьому тексті для позначення демократично-парламентської реорганізації знизу вгору за моделлю синодальності в протестантських регіональних церквах». Мирянська ініціатива «Новий початок» нагадує, що Папа Франциск, який у своєму особистому листі «До паломницького народу Божого в Німеччині» застерігав від триваючої ерозії віри в Німеччині та закликав до «нової євангелізації», і це було із захопленням прийнято вірними, але організатори «синодального шляху» це «недбало відкинули».

Деякі католицькі публіцисти в Німеччині також вказують на розбіжність звіту з дійсністю. Вони нагадують, що трирічні обговорення «синодального шляху» не тільки не проходили одностайно, як це випливає зі звіту, поданого до Ватикану, але й викликали великі емоції та суперечки, що призвело до того, що деякі члени достроково покинули засідання а четверо єпархіальних єпископів розірвали співпрацю із «синодальною комісією», утвореною всупереч Ватикану. Різні підходи до вимог «синодального шляху» – також серед німецьких теологів і душпастирів – не знайшли відображення в надісланому до Ватикану звіті. Він також ігнорує нещодавно опубліковане широке дослідження серед молодих німецьких священників, яке показує, що більшість із них не цікавляться постулатами «синодального шляху», тоді як понад 80% респондентів вимагають більшої «пропозиції з духовною глибиною» та «більшої уваги до передачі змісту віри».

Єпископський документ, нещодавно надісланий до Ватикану, є синтезом звітів усіх німецьких дієцезій та говорить про одностайність серед німецьких вірних і постулює, серед іншого, посилення аспекту поділу влади в Церкві, збільшення відповідальності єпископів, дозвіл мирянам проповідувати, перегляд целібату священників, відкриття дияконату для жінок і подальші дебати щодо священства жінок, а також перегляд католицької сексуальної етики та інтеграцію ЛГБТК+ людей у ​​Церкву.

У документі німецького єпископату можна прочитати, що німецькі дієцезії десятиліттями мали досвід синодальності, а «Католицька Церква в Німеччині розпочала свій синодальний шлях ще до того, як Папа Франциск запросив Вселенську Церкву розпочати спільний синодальний шлях».