Нобелівський лауреат Боб Ділан – християни єврейського походження, поет одеського походження (ВІДЕО)
  • Чтв, 13/10/2016 - 20:44

13 жовтня цього року Нобелівський комітет оголосив лауреата Нобелівської премії з літератури. Ним став американський співак і композитор Боб Ділан за створення нових поетичних виражень в американській пісенній традиції. Капа Даніус, літературознавець і постійний секретар 18 членів Шведської Академії, які присуджують Нобелівську премію назвав Ділана великим поетом в англійській мовній традиції, пише «The New York Times».

Правдиве ім’я Боба Ділана – Роберт Аллен Ціммерман. Його бабуся і дідусь по лінії батька – Зіґман і Анна Ціммермани оселилися в США у 1950р. втікаючи з Одеси від єврейських погромів, які тоді захлиснули імперію Романових, пише портал української діаспори VIDIA.

На початку своєї співацької кар’єри Боб Ділан був іконою бунту проти авторитетів. Та коли тринадцять років після епохального «Blonde on Blonde» він записав свій 19-ий студійний альбом «Slow Train Coming», який був плодом його навернення в християнство, - він опинився полишеним від маси своїх прихильників, пише «Bitno.net».

Альбом «Slow Train Coming» з’явився в продажі 18 серпня 1979р. і зразу ж викликав великі суперечки. Адже це альбом християнського характеру. Колишній друг Ділана Джон Леннон відповів Діла гострою сатирою у пісні «Serve Yourself». Його колишні фанати, які в ньому бачили пророка бунту, раптом зіткнулися з «фанатиком». Їхній розгубленості не було меж. Як казав сам Ділан: «Вони не знали як мають на мене реагувати». Боб Ділан відкрив для себе Христа – для багатьох це було завелике згіршення. Натовпи його фанатів повернулись до нього плечами.

Боб Ділан відкрив, що Христос – не бунтар, не перший комуніст, не поширювач вільної безвідповідальної любові, позбавленої свого возвишеного походження. Ділан свідчить, що історія Христа, це перш за все історія про Жертву, покірність, про Істину і Любов.

Реакція публіки, музичної критики, колег та інших зводились до насмішок. Духовність присутня в піснях Вана Моррісона і Леонарда Коена, але в піснях Ділана, після його навернення, християнство присутнє у самій суті тексту, безкомпромісно, по-ділановськи.

У 1997р. Боб Ділан виступив на концерті в Болоньї  в присутності св. Іван Павла ІІ, перед 300 тис. молоді зібраної на Всесвітній Євхаристійний конгрес. Після свого виступу Ділан шанобливо привітався з Святішим Отцем.

Переломний альбом Боба Ділана «Slow Train Coming» 1979р.

Сторона 1

  1. «Gotta Serve Somebody»                 
  2. «Precious Angel»  
  3. «I Believe in You» 
  4. «Slow Train»            

Сторона 2

  1. «Gonna Change My Way of Thinking» 
  2. «Do Right to Me Baby (Do Unto Others)» 
  3. «When You Gonna Wake Up» 
  4. «Man Gave Names to All the Animals» 
  5. «When He Returns»   

Пропонуємо Ваші увазі кілька відео:    

Боб Ділан на  концерті в Болоньї з нагоди Всесвітнього Євхаристійного конгресу:

 

Bob Dylan 1980 - Slow Train Coming:

 

Bob Dylan - I Believe In You:

 

Bob Dylan (Gotta Serve Somebody) Grammy 1980: