Нова система моніторингу свободи віросповідання мала б сприяти активнішій позиції США у цьому питанні
  • Срд, 03/02/2016 - 21:12

Захисники релігійної свободи сподіваюся, що нова система стеження за дотриманням свободи віросповідання, прийнята в Конгресі США, примусить членів Конгресу активніше сприяти захисту свободи релігійних меншин, що зазнають утисків у всьому світі. А тим самим і сприятеме активнішому захисту свободи віросповідання у світі з боку США. Про це інформує CNA.

«Ми розуміємо, що релігійна свобода є більше, ніж просто свободою совісті. Вона розповсюджується на дуже багато царин життя: від національної безпеки і торгівлі до фундаментальних цінностей» - сказав колишній конгресмен Франк Волф, оголосивши про створення стеження за дотриманням свободи віросповідання згідно з показниками Вілберфорської ініціативи за дотриманням релігійної свободи у світі. Ініціатива сприяє визнанню релігійної свободи за кордоном як основного право людини.

«Я сподіваюся, що нова система стане інструментом, який надасть членам Палати представників і Сенату кращу інформацію в питаннях захисту свободи віросповідання» - також зазначив Френк Волф.

Одним із перших випробувань нової системи стане резолюція, яка б мала призвести до засудження злочинів так званої Ісламської держави проти релігійних та національних меншин, як геноциду. Ця резолюція, хоча і не є юридично обов'язковою, чинитиме тиск на адміністрацію визнати, що геноцид відбувається і віддавати пріоритет жертвам геноциду, які хочуть переїхати до США в якості біженців.

 «Спроба прийняти відповідну резолюцію триває уже місяцями» - сказав пан Волф, зазначивши, що релігійні лідери, такі як Папа Франциск, кардинал Тімоті Долан з Нью-Йорка, кардинал Дональд Вільям Вюрл Вашингтон, округ Колумбія, і пастор Рік Уоррен вказуючи на звірства ісламістів, характеризують їх як геноцид.

«Ми знаємо, якою важливою є релігійна свобода. Вона підтримує людську гідність, соціальну згуртованості, незалежне мислення, і здатність автентично жити  життям, щоб добиватися правди, справедливості і милосердя» - відзначив він.

Ще один із ініціаторів запровадження нової системи за моніторингом питання свободи віросповідання Фарагназ Іспагані, журналіст і колишній член Національної асамблеї Пакистану відзначає, що «Релігійним меншинам в усьому світі загрожує постійне переслідування.Це особливо очевидно з антисемітизмом та ісламофобією в Європі, переслідуванням християн на Близькому Сході, в Північній Африці, Китаї, Північній Кореї, Індії та М'янмі.». Вона тактож зазначила, що відсоток християн як частка від загальної чисельності близькосхідного населення  знизилася з 20 відсотків на початку 20-го століття до лише 5 відсотків на даний час. У Пакистані релігійні меншини складали 23 відсотків населення до поділу у 1947 році, але тепер вони становлять тільки 3 відсотки населення.

«Я впевнена, що система допоможе стежити за  роботою Конгресу у підтримці пригноблених релігійних меншин в кожній частині світу», - сказала вона, - «Існуюча практика ігнорування порушення принципу свободи віросповідання зі стратегічних або політичних причин ані встановлює цілі зовнішньої політики США, ані не представляє високі принципи Америки».