Нові знахідки в Шіло підтверджують біблійну історію
  • Чтв, 18/08/2022 - 12:27

15 серпня в Україні відзначався День археолога, і ми запрошуємо вас знову поринути у світ біблійної археології, яка є нерозривною і важливою частиною науки про минуле нашої планети.

Брама Ілія

Цього літа археологи, які працюють на розкопках в ізраїльському Тель-Шіло, виявили опори, які могли утворювати двері в комплексі брами на північному краю біблійного міста. На думку Скотта Стріплінга, керівника розкопок Тель-Шіло під егідою Associates for Biblical Research, це може бути саме та брама, де помер первосвященник Ілій.

Про це пише Громада «Бейт шалом» з посиланням на All Israel News з посиланням на інтерв’ю Стріплінга.

За словами Скотта Стріплінга, ця знахідка була несподіваною, але має сенс, оскільки стіна була розташована лише за кілометр від джерела Шіло. Було б логічно припустити, що мешканці заходили та виходили з цього боку міста, щоб отримати доступ до води. 

«Це була або головна брама, або інша», — сказав археолог. 

Стріплінг додав, що вони також виявили гласис — земляний вал, який оточує фортифікаційну стіну, — який закінчувався біля передбачуваного входу до воріт. У цьому місці був симетричний розрив у стіні, що дозволяє припустити, що там, можливо, знаходилася камера брами — комплекс, через який люди повинні були входити до самого міста.  

«Це важливо, тому що первосвященик Ілій помер у брамі Шіло, — сказав Стріплінг. — Ми виявили те, що, на нашу думку, є воротами, згаданими в Першій книзі Самуїла». Так, Біблія зазначає: « І побіг один веніяминівець із бою, і прибув того дня до Шіло; а одежа його була подерта, і порох на голові його. І прибув він, аж ось Ілій сидить на стільці при дорозі й виглядає, бо серце йому тремтіло за Божого ковчега. А той чоловік прийшов, і розповів у місті, і закричало все місто! …І сталося, як згадав він про Божого ковчега, то впав Ілій зо стільця навзнак при брамі, зламався карк йому, і він помер, бо той муж був старий та тяжкий. А він судив Ізраїля сорок літ» (1 Самуїла 4:10-18). 

Стріплінг проводив свої розкопки в Тель-Шіло під егідою Цивільної адміністрації Юдеї та Самарії протягом травня та червня 2022 разом із 135 волонтерами з 11 країн та 12 різних університетів. Заклад Associates for Biblical Research працює у високогір’ї Ізраїлю вже 43 роки.  

Стріплінг і його команда працюють у Тель-Шіло з 2017 року з дворічною перервою під час пандемії COVID-19, тому це літо стало  їхнім четвертим сезоном розкопок. Перед Тель-Шіло вони копали в Хірбет-ель-Макатир [місце-претендент на біблійний Ай]. Тель-Шіло є четвертим місцем їхніх розкопок.  

Тель-Шіло в Біблії 

За словами Стріплінга, Тель-Шіло є «одним із найбільш біблійних місць», де він працював. Це місце вперше згадується в Біблії, коли Ісус Навин спорудив там Скинію в пізньому бронзовому віці. Всередині Скинії зберігався Ковчег Завіту. Біблія свідчить: «І була зібрана вся громада Ізраїлевих синів до Шіло, і вони помістили там скинію заповіту, а перед ними був здобутий Край» (Ісус Навин 18:1). 

Знахідки датують це місце періодом середньої бронзи. Воно було столицею Ізраїлю за понад 300 років до Єрусалиму.   

Протягом чотирьох сезонів розкопок Стріплінг та його команда виявили низку об’єктів, які, на їхню думку, оживляють Біблію та допомагають підтвердити її розповідь, хоча є й ті, хто з цим не погоджується.  

Знайдені об’єкти включають сховища, розташовані вздовж північного периметра фортифікаційних стін, стратегічно розташовані поруч із монументальною будівлею, орієнтованою на схід-захід, яка відповідає розмірам, наведеним у Біблії для Скинії, і яка, можливо, служила для неї платформою. 

Стріплінг сказав, що кімнати-сховища є «унікальними за своєю конструкцією», і всередині них було знайдено кілька глеків, датованих залізним віком. Такі глеки могли використовувати люди для зберігання десятини, яку вони приносили в Скинію. 

Крім того, неподалік від платформи було знайдено зруйнований чотирирогий вівтар, а також два керамічних гранати, характерні для оздоблення, описаного у Біблії. Подібні гранати звисали з шати первосвященика: «І поробиш на подолку її гранатові яблука з блакиті, і пурпуру та з червені, на подолку її навколо, і золоті дзвінки поміж ними навколо, золотий дзвінок і гранатове яблуко, золотий дзвінок і гранатове яблуко на подолку тієї шати навколо» (Вихід 28:33-34). 

Нарешті, приблизно в 30 секундах ходьби на схід від цієї платформи знаходиться сховище з керамікою та кістками, датованими приблизно 1400-1300 роками до нашої ери. Це так звана фавіса — сховище для предметів культу, речей, які використовували у ритуалах тощо. Там були знайдені лише кістки тварин з біблійної системи жертвоприношень, а також датована кераміка пізньої бронзової доби, приблизно 1400-1300 рр. до н. е.  

Цікаво, що дві третини знайдених кісток — з правого боку тварин, одна третина — з лівого боку. Це підтверджує зв’язок із священницькою діяльністю на цьому місці, адже у книзі Левит йдеться: «А праве стегно з мирних жертов ваших дасте священикові, як приношення. Хто з Ааронових синів приносить кров мирних жертов та лій, йому буде на пайку праве стегно» (Левит 7:32-33). 

«Отже, коли ми розглядаємо ці речі індуктивно, — сховище з кістками, платформа, яка відповідає розмірам Скинії, сховище з глеками, зруйнований вівтар, гранати, — я думаю, що ми отримуємо синхронізм і чітке уявлення про те, що відбувалося в Шіло протягом періоду Скинії, Ілія та Самуїла», — сказав Стріплінг. 

За його словами, цього літа команда розкопала ще тисячі кісток. Тепер їх піддадуть  вуглецевому датуванню та зооархеологічному аналізу, щоби отримати більше інформації.  

Він додав, що його команда знайшла докази того, що це місце продовжувало бути населеним протягом багатьох поколінь, у тому числі під час періоду Другого Храму (коли жив Ісус), а також пізніше, під час візантійського, ісламського, пізньоримського та перського періодів. Однак він сказав, що його команда зосереджена насамперед на перехідному періоді між бронзовим і залізним століттями. Стріплінг зазначив, що якщо деякі колеги йому не вірять, то біблійний наратив точний, і якщо у них є інше пояснення, «я б хотів його почути». 

Джерело: Громада «Бейт шалом» 

За матеріалами All Israel News та Armstrong Institute of Biblical Archaeology

Фото Скотта Стріплінга, Майкла Луддені, Грега Гульбрандсена, АМІВА