Новий редактор папських промов
  • Птн, 08/11/2013 - 12:20

Уродженець Ломбардії, 54-річний о. монсеньйор Паоло Лука Браіда відповідатиме за підготовку текстів папських проповідей, – пише на порталі vaticaninsider відомий італійський ватиканіст Андреа Торніеллі.

Він змінить на цій посаді Архиєпископа Джампьєро Глодера – нового ректора Папської Церковної Академії.

О. монсеньйор Паоло Лука Браіда народився 1959 року в місті Лоді в Ломбардії, на півночі Італії. Його висвятили 20 червня 1987 року, він належить до пресвітерію цієї єпархії. О. Браіда керує італійською секцією Державного секретаріату, а з 18 січня 2008 року є прелатом Апостольської Палати. Як додає Торніеллі, впродовж деякого часу о. Браіда співпрацював у підготовці текстів папських виступів, тому це призначення не є здивуванням. Він живе в Домі св. Марти, де від конклаву живе Папа Франциск.

Роль координатора папських текстів значно зросла у зв'язку із збільшенням кількості публічних виступів Святішого Отця. Упродовж багатьох років цю посаду обіймав теперішній кардинал Паоло Сарді. Потім єпископ Джованні Д' Ерколе, його наступником був Архиєпископ Глодер.

Торніеллі нагадує, що деякі проповіді та промови Папи пишуть особисто, інші готує Державний секретаріат або окремі дикастерії Римської курії на основі висловлювань Святішого Отця. Папа Франциск часто додає до цих текстів імпровізовані слова. Іноді підготовані промови відкладає на бік, а якщо текст переказаний адресатам, вважається, що він був виголошений. Іноді, однак, підготований текст потрапляє в сміття, а ватиканський прес-центр повідомляє, що його треба вважати невиголошеним. Він додає, що кожний Папа має свій стиль, мову, тони і різні акценти. Співпрацівники Святішого Отця мають брати це до уваги.

За матеріалами: ekai.pl