Папа: Багачі, які визискують робітників – кровопивці, які чинять смертний гріх
  • Чтв, 19/05/2016 - 16:07

Визискувати людей праці задля особистого збагачення означає ставати кровопивцею та чинити смертний гріх. Думками про це Папа Франциск поділився з вірними, які зібралися на ранкову Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти» у четвер, 19 травня 2016 р., коментуючи пересторогу з Послання святого Якова на адресу багачів, які визискують людей.

Як зазначив проповідник, «самі в собі багатства є добрими», але, водночас, вони є «відносною, а не абсолютною річчю». За його словами, ті, що сповідують «теологію процвітання», згідно з якою «Бог дає зрозуміти, що ти праведний тоді, коли обдаровує тебе багатством», помиляються. Проблема полягає в тому, щоб не прив’язувати своє серце до матеріальних речей, які можуть перетворитися у пута, що відбирають «свободу слідувати за Ісусом».

«Ось затримана вами платня робітникам, що жали ваші ниви, кричить, і голосіння женців дійшло до Господа сил», – писав святий Яків. «Коли багатства здобуваються шляхом визискування людей, коли багачі визискують працю, ці бідні люди стають невільниками», – зауважив Папа, наводячи приклади зловживання нелегальною працею й додаючи: «Ті, хто так чинить, є справжніми кровопивцями, які живуть кровопусканням людей, яких поневолюють працею».

Святіший Отець пригадав про спілкування з однією дівчиною, що шукала роботу і їй запропонували таку нелегальну працю з невідповідною зарплатою, кажучи: «Якщо подобається, то приймай, а як ні, то забирайся, бо не бракує інших, за тобою вже черга…». Він зауважив, що сьогодні визискування перетворилося у «справжнє рабство».

«Ми, – сказав проповідник, – думали, що більше не існує рабів. Це правда, що сьогодні не викрадають людей у Африці, щоб продавати їх в Америці, цього вже нема. Але рабство існує в наших містах. Також існують работоргівці: це ті, хто визискує людей несправедливою працею».

Далі Папа пригадав, що попереднього дня під час загальної аудієнції він ділився роздумами про багача та убогого Лазаря. За його словами, цей багач жив «у своєму світі», і не зауважував, що за його дверима хтось помирав з голоду. Натомість те, про що йде мова цього разу, є ще гіршим: «задля свого власного прибутку спричинятися до голодування людей їхньою ж працею, живитися кров’ю людей». «І це є смертним гріхом», – двічі повторив Наступник святого Петра, додаючи, що «потрібно багато покути і надолуження, щоб навернутися з цього гріха».

«Задумаймося над цією трагедією сьогодення, над визискуванням людей. Про кров людей, які стають невільниками… Про торгівців людьми, якими є не лише ті, які визискують повій чи дитячу працю, але й ті, які роблять це, так би мовити, “цивілізовано”: “Я тобі буду платити лише це, без права на відпустку, на соціальне забезпечення, все нелегально… Але я збагачуюся!”. Нехай же Господь дасть нам розуміння тієї простоти, про яку Ісус говорить в Євангелії: що склянка води подана в ім’я Христа вартує більше, ніж всі багатства, зібрані внаслідок визискування людей», – побажав Святіший Отець.