Папа дітям: віра робить нас щасливими, Святий Дух супроводжує нас у житті
  • Пон, 27/05/2024 - 17:03
В урочистість Пресвятої Тройці Папа Франциск відслужив Святу Месу на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди першого Всесвітнього дня дітей. Наступний відбудеться у вересні 2026 року.

«Найдорожчі браття й сестри, дорогі діти, ми – щасливі, бо віримо. Віра робить нас щасливими. Й ми віримо в Бога, Який є, скажімо це всі разом: Отцем, Сином і Святим Духом» – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у неділю, 26 травня 2024 р., урочистість Пресвятої Тройці, очолив на площі Святого Петра у Ватикані.

В богослужінні взяли участь десятки тисяч дітей з усього світу, адже ця Євхаристійна молитва стала кульмінаційним моментом першого відзначення в Церкві Всесвітнього дня дітей. Проповідник під час проповіді провів своєрідну катехизацію з дітьми, ставлячи їм запитання про Бога, одного в трьох Особах.

 

«Коли ми молимося до Бога Отця, то яку молитву використовуємо?» – запитував Папа, на що прозвучала відповідь: «Отче наш». «Просімо завжди Бога, нашого Отця, щоби супроводжував нас, допомагав зростати», – заохотив проповідник, а тоді запитав: «А яке ім’я Сина?». «Ісус!» – відповіли діти, на що Святіший Отець заохотив молитися до Ісуса, щоб Він був поруч з нами, а також нагадав, що коли ми причащаємося, то приймаємо Ісуса, Який прощає всі гріхи, прощає «навіть найгіршому з грішників», нам лише «потрібна покора просити прощення».

Найскладніше, як зазначив далі Папа, є зрозуміти ким є Святий Дух. Він нагадав, що ми отримуємо Його в Хрещенні та інших таїнствах, Святий Дух є тим, «Хто супроводить мене в житті», це Бог, Який «усередині нас», Який «підказує нашому серцю добрі речі, які ми повинні чинити», а також «дає сили під час труднощів».

 

«Але щоби бути певними, ми, як християни, також маємо маму. А як називається наша мама?» – запитував Святіший Отець, отримавши відповідь: «Марія!». Далі Папа проказав разом з дітьми молитву до Богородиці, й підсумовуючи, заохотив дітей молитися за дорослих, за батьків і дідусів і бабусь, молитися за хворих дітей і молитися за мир, щоб не було війн.

Євхаристійне богослужіння завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній», після якого Папа попросив дітей передати його вітання дорослим, які залишилися вдома, зокрема, дідусям і бабусям. Святіший Отець також подякував всім, хто долучився до організації цього дводенного свята дітей у Римі та Ватикані. Перед тим, як попрощатися, Святіший Отець також повідомив, що наступна така зустріч відбудеться у вересні 2026 року.