Папа до дипломатів: сприяти миру, який є плодом справедливості
  • Чтв, 07/12/2023 - 16:24
Приймаючи вірчі грамоти від послів кількох країн, Святіший Отець наголосив, зокрема, на потребі конкретних дипломатичних кроків у напрямку розробки глобальних механізмів для зміцнення мирного співіснування.

У четвер, 7 грудня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції групу послів-нерезидентів при Святому Престолі, які вручили вірчі грамоти. Спільну зустріч з ним мали Надзвичайні та Повноважні посли Кувейту, Нової Зеландії, Малаві, Ґвінеї, Швеції та Чаду.

Служіння на користь справедливого миру

На початку Святіший Отець зазначив, що нова місії дипломатів розпочинається в неспокійний час, позначений «множенням збройних конфліктів». «У світлі глобального масштабу конфліктів, що тривають, перед міжнародною спільнотою стоїть завдання знайти за допомогою мирних засобів дипломатії всеосяжні рішення для усунення серйозної несправедливості, яка так часто є їхньою причиною», – сказав він. За його словами, присутність і діяльність Святого Престолу в міжнародному співтоваристві надихається «бажанням сприяти людському братерству і тому миру, який, як проголошує пророк Ісая, є плодом справедливості (пор. Іс. 32,17)».

«Благородна й терпелива дипломатична праця, якій ви присвятили себе, повинна бути спрямована не лише на запобігання та врегулювання конфліктів, але й на зміцнення мирного співіснування та гуманного розвитку народів, виховуючи повагу до людської гідності, захищаючи невід'ємні права кожного чоловіка, жінки та дитини, а також просуваючи моделі цілісного економічного та людського розвитку», – наголосив Папа Франциск.

 

Майбутнє спільного дому

Святіший Отець зазначив, що існує нагальна потреба в реконфігурації багатосторонньої дипломатії, щоб надати конкретні відповіді на виникаючі проблеми та розробити «глобальні механізми, здатні впоратися з екологічними, медичними, культурними та соціальними змінами, що відбуваються в даний час».

Торкаючись, зокрема, викликів, які стоять перед планетою, Святіший Отець звернув увагу на зміну клімату та руйнування навколишнього природного середовища. «Молімося, щоб лідери націй об'єдналися у прийнятті конкретних заходів для того, щоб передати майбутнім поколінням світ, більш схожий на родючий сад, який Творець довірив нашій турботі та управлінню», – зазначив Папа, маючи на думці Конференцію Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP28), що триває в Дубаї.