Папа до капеланів в’язниць
  • Втр, 31/05/2016 - 13:15

Державний секретар Святого Престолу, кардинал П’єтро Паролін, від імені Папи Франциска скерував слово до учасників конференції «Радикалізація в тюрмах. Пастирський погляд», яка була організована Радою Конференцій Єпископату Європи (CCEE) у Страсбурзі (30.05-1.06.2016).

У листі кардинал  П’єтро Паролін висловив слова поваги від Папи, щодо діяльності капеланів та інших осіб, які беруть участь в католицькому тюремному служінні, спрямованому на захист гідності людей – в’язнів. Він нагадав, що Понтифік в Ювілейному Році Милосердя визнав двері тюремних камер - рівнозначними зі святими дверми в храмах. Переступаючи їх з вірою, ув'язнені отримують благодать на тій же основі, що і паломники. Благодать Божа може перемінити серце, ніхто не віддалений від благодаті.

Крім групи єпископів і головних католицьких капеланів Європи, у Конференції також приймають участь православні священики, в тому числі: єпископ Іринарх з Красногорська (Росія), представники Ради Європи, а також мусульманські духовні особи, які працюють у в'язницях Англії, Нідерландів та Азербайджану.

Нагадуємо: за деякими джерелами вважається, що термін «капелан» виник за часів життя святого Мартина (архієпископ міста Тур) 317-397 рр. Коли він був офіцером на військовій службі в Галлії і побачив жебрака, котрий не мав вбрання, щоби прикритися від холоду - Мартин розірвав надвоє свій військовий плащ «капу»і одну половину віддав жебракові. Цей жебрак явився йому уві сні в образі Ісуса Христа. Після чого друга половина капи св. Мартина стала предметом вшанування у армії. Для неї був створений похідний храм, який назвали «капелою», а священика, який служив у цьому храмі, почали називати «капеланус» - лат. capellanus (капелан). В кожному легіоні імператора Римської імперії Костянтина I Великого була похідна церква (окремий намет) із християнським священиком.

О. Гжегож Драус
Страсбург