Папа до настоятелів санктуаріїв: через молитву даруйте розраду та надію
  • Суб, 11/11/2023 - 15:55
Зустрічаючись із учасниками міжнародної зустрічі ректорів і працівників санктуаріїв, Святіший Отець наголосив на потребі адорації та на прощенні, як також на виявленні близькості, співчуття та ніжності до тих, які приходять до великих святинь на молитву.

У суботу, 11 листопада 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників міжнародної зустрічі ректорів і працівників санктуаріїв зі всього світу. У своєму слові Святіший Отець зосередився на важливості санктуаріїв, які є особливими місцями, куди вірний Божий люд сходиться, щоб «помолитися, отримати розраду та з більшою впевненістю дивитися в майбутнє».

На початку Папа зазначив, що санктуарії є привілейованими місцями для молитви, де люди можуть приступити до Святої Тайни Євхаристії і Сповіді, рекомендуючи, щоб добирати сповідників з належним розпізнаванням, щоби не траплялося так, що ті, хто приходить до сповідальниці, приваблюваний Отчим милосердям, зустрічав перешкоди для примирення у повній мірі. «Свята Тайна Примирення полягає в тому, щоб прощати, завжди. Цього не може статися, особливо у санктуаріях – щоб вони стикались з перешкодами; ні, цього не може ставатися – тому що в санктуаріях Боже милосердя за самою своєю природою вимагає вираження у надлишковий спосіб. Саме так їх справедливо сприймають вірні: як особливі місця, в яких можна зустріти Божу благодать. Завжди прощайте, як прощає Отець», – закликав Святіший Отець. Він також виокремив молитву на вервиці, що є частиною молитви, якою живиться віруючий люд. Роздуми над таїнствами життя Ісуса і Діви Марії під час молитви Розарію, «дозволяють духовно заглиблюватися в ці таїнства, відчувати себе живою частиною того, що становить нашу історію спасіння», вносячи пахощі Євангелія в повсякденне життя.

 

Адорація та потреба розради

Папа Франциск закликав до того, щоб у санктуаріях належну увагу приділялось адорації. «Ми повинні заохочувати паломників переживати споглядальну тишу – а це нелегко – адораційну тишу. Це означає допомогти їм зосередити свій погляд на суті віри. Адорація – це не відхід від життя, а радше простір для того, щоб надати сенс усьому, отримати дар Божої любові і бути здатними свідчити про неї через братню любов», – зауважив Святіший Отець.

Він також не оминув увагою той факт, що до паломницьких центрів люди приходять для того, щоб отримати розраду. «Скільки людей ідуть туди, бо несуть в душі і на тілі тягар, біль, тривогу! Хвороба близької людини, втрата члена сім'ї, так багато життєвих ситуацій часто є причинами самотності і смутку, які кладуть на вівтар і чекають відповіді. Розрада – це не абстрактна ідея, вона не складається передусім зі слів, а зі співчутливої та лагідної близькості, яка розуміє біль і страждання», – наголосив Папа, нагадавши, що близькість, співчуття та ніжність є стилем Бога.

За його словами, дарувати розраду та втіху означає робити відчутним Боже милосердя, яке залежить від особистої єдності з Христом. «Я можу бути ефективним знаком розради тією мірою, наскільки особисто пережив розраду через спасенні страждання Ісуса і знайшов в Ньому прихисток. У нашій історії, у кожного з нас, були важкі часи, погані часи, в яких Господь нас утішав. Не забувайте про це. І пам'ятаючи власний досвід розради, ми зможемо розраджувати інших», – сказав Наступник апостола Петра, додавши, що цей досвід проходить через материнство Діви Марії.

Дарувати надію та бути людьми молитви

«Нарешті, ми йдемо до санктуарію, щоб з більшою впевненістю дивитися в майбутнє. Паломник потребує надії. Він шукає її в самому акті паломництва: він вирушає в пошуках певного місця призначення, якого має досягти. Він просить про надію своєю молитвою, бо знає, що тільки проста і смиренна віра може отримати потрібну йому благодать. Відтак важливо, щоб, повертаючись додому, він відчував, що отримав благодать, і був сповнений спокою, тому що довірився Богові», – вів далі Святіший Отець. Він закликав ректорів та працівників санктуаріїв приділяти належну увагу прийому паломників та душпастирській опіці, щоб відвідувачі святинь, повертаючись до свого звичайного життя, отримували слова і знаки надії.

На завершення Папа Франциск висловив своє бажання, щоб наступний рік у контексті приготування до Святого Року 2025, був присвячений молитві. «Поновлюймо щодня радість і зусилля бути чоловіками і жінками молитви. Молитви від серця, а не як папуги. Ні. Від серця. Нехай слова, які ми вимовляємо, йдуть від серця», – сказав він.