Папа Франциск засвітив ялинку та вертеп в Ассізі, приурочені мігрантам
  • Пон, 07/12/2015 - 13:06

Ісус прийшов, «щоб дати нам надію, і ми повинні прийняти цю надію», – сказав Папа Франциск під час телемосту з батьківщиною святого Франциска. У неділю, 6 грудня 2015 р., ввечері, за допомогою телекомунікаційних засобів Святіший Отець засвітив різдвяну ялинку та вертеп, встановлені на площі перед базилікою святого Франциска в м. Ассізі, які цього року присвячені мігрантам. Цей вертеп споряджений у семиметровому човні з італійського острова Лампедузи, що врятував життя дев’ятьом тунісцям. Він представляє всі плавзасоби, на яких мігранти та біженці здійснюють так звану «подорож надії» до Європи через Середземне море, нерідко знаходячи смерть у морських глибинах.

Коментуючи цю символічну композицію, Наступник святого Петра зазначив, що вона пригадує нам, що «Ісус завжди з нами, також і в найважчих хвилинах». Адже Він прийшов, «щоб сказати нам, що Він сильніший від смерті, більший від будь-яких нещасть, щоб сказати нам, що Він – милосердний». Зі словом подяки Глава Католицької Церкви звернувся до берегової охорони, що врятувала тисячі життів, стаючи «засобом тієї надії, яку нам приносить Ісус». «Для всього світу Південь Італії, – сказав він, – став прикладом солідарності».

«В всім біженцям, – підсумував Папа, – хочу сказати лише одне слово, слово пророка: піднесіть голови, Господь близько! А з Ним – сила, спасіння, надія. Серце, можливо, зболене, але голову слід підвести в Господній надії».

Перед тим, як промовити до присутніх, Святіший Отець вислухав два свідчення. Молода біженка з Камеруну розповіла, як під час втечі зі своєї країни вона втратила чотирирічну доньку, пізніше три місяці поневірялась у лівійській в’язниці, зазнаючи катувань, незважаючи на вагітність, і як подолавши інші перешкоди, вижила під час «подорожі надії» надувним човном, на борту якого було 125 людей.

Антоніо з берегової охорони розповів, як він зі своєю командою врятували коло 5 тисяч життів, між якими була чотириденна дівчинка, виловлена у морських хвилях минулого серпня, що народилася ввечері перед тим, як її родина вирушила в сповнену небезпек морську подорож.

Під час церемонії дітям з потребуючих родин роздано іграшки, які пожертвувала Італійська Державна Залізниця. Серед учасників були 30 біженців з Афганістану, Камеруну, Нігерії та Сирії, які знайшли притулок в структурах Карітас дієцезії Ассізі.