Папа: "католицький" в назві університету зобов'язує до зразковості
  • Птн, 15/11/2019 - 11:11

Сам термін “університет” вказує на спільноту, але також й на ідею об’єднання знань, у пошуку, який надає сенсу та істини, необхідних для діалогу між усіма чоловіками і жінками світу, - зазначив Папа під час зустрічі зі студентами та викладачами LUMSA.

Вільний університет Успіння Пресвятої Марії святкує цього року свій 80-й ювілей.

«Насправді, університет передбачає не лише вишкіл, але також і виховання, яке виходить від людини і скероване до людини. Йдеться про зобов’язання, яке не може не бути характерною ознакою католицького університету, де прикметник “католицький” не є відзнакою, а, радше, вказує на вимогу ще більшої зразковості», - зазначив Франциск.

Понтифік закликав студентів і викладачів до творення "злагодженості", вірності і спільноти. "Університетська спільнота завжди працює на майбутнє, але робить це з сильним усвідомленням коренів і реалістичним сприйняттям сучасності", - зазначив він.

Франциск вважає, що католицький університет повинен керуватися "культурною відповідальністю перед світом, яку ще можна назвати місійною". Він закликав не боятися вживати слово «правда», тому що воно пов'язане з іншими двома: "свобода" і "добро". Також католицькі виші повинні нести на собі "соціальну відповідальність": реалізувати проекти інтегрального розвитку "разом з живими силами суспільства".

"Міжуніверситетська відповідальність" - дуже важливий виклик. Папа запросив LUMSA до співпраці з іншими католицькими університетами "на користь створення інноваційних освітніх і науково-дослідних проектів, орієнтованих на інтелектуальну благодійність, не відмовляючись від істини і не обмежуючись посередністю".

Святіший Отець закликав своїх гостей "відкрити серце і розум" на різноманітність, даючи від себе "щось оригінальне, конкретне і корисне". "Ви, молодь, не бійтеся бути вимогливими до своїх викладачів, які, щоб стати вчителями, повинні також бути свідками. А ви, викладачі, не бійтеся вимагати від своїх студентів, щоб вони могли якнайкраще проявити себе", - дав пораду Папа Франциск.