Папа: краща протиотрута від насильства - виховання в дусі прийняття відмінностей як плідного багатства
  • Срд, 04/03/2015 - 18:29

Вдячність усім церковним громадам Північної Африки за мужність і миротворчу присутність в регіоні, де, на жаль, прагнення до свободи і гідності супроводжується спалахами насильства, висловив Папа Франциск, звертаючись до Регіональної єпископської конференції Північної Африки.

Католицькі єпископи з Марокко, Алжиру, Тунісу та Лівії зустрілися зі Святішим Отцем в ході візиту ad limina.

«Ви знаходитесь на околиці» світу, сказав Папа, назвавши католиків Північної Африки «обличчям і серцем», за допомогою яких Бог приходить до людей в цьому регіоні. Папа висловив батьківську близькість «малому стаду» помісних Церков, де дзвін часто перемежовується з пострілами артилерії. Боротьба за свободу совісті і за людську гідність тут стала полем бою, де зміни намагаються нав'язати за допомогою зброї. Тому перші слова, з якими Папа звернувся до єпископів, - це слова подяки Церкві в Лівії: «за мужність, вірність і постійність» священиків, ченців і мирян, які залишилися на місцях «незважаючи на безліч небезпек». Вони стали «справжніми свідками Євангелія». Папа закликав їх «і далі докладати зусилля в справі миру і примирення у всьому регіоні».

Святіший Отець присвятив частину своєї промови необхідності міжрелігійного діалогу, - щоб будувати там, де багато хто, на жаль, руйнує. «Фантазія милосердя, - сказав Папа, - здатна відкрити численні шляхи і нести євангельський дух в культури і в найрізноманітніші соціальні контексти». «Найефективнішою протиотрутою від усякої форми насильства, - зауважив Святіший Отець, - є виховання в дусі розкриття та прийняття відмінностей як плідного багатства». Таким чином, священики, чернецтво та миряни мають бути підготовлені до екуменічного та міжрелігійного діалогу. Папа скористався нагодою, щоб привітати з п'ятдесятилітнім ювілеєм Папський інститут арабських і ісламських досліджень, заснований в Тунісі, і згадав про успіхи роботи Екуменічного інституту «Аль Моуафака», розташованого в Марокко.