Папа: молитва за безхатченків і роздуми про правильне споглядання хреста
  • Втр, 31/03/2020 - 17:51

Скерувавши на початку Святої Меси у вівторок свою думку до тих, які не мають даху над головою, під час проповіді Святіший Отець заохотив споглядати Ісуса, розп’ятого на хресті, Який взяв на Себе наші гріхи.

У вівторок, 31 березня 2020 р., Папа Франциск знову відслужив вранці Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти», що транслювалася в прямому ефірі. Богослуження, присвячене тим, які не мають змоги взяти участь в Євхаристійній молитві в храмах через обмеження, пов’язані з пандемією, закінчилося адорацією і благословенням Найсвятішими Тайнами, перед завершенням Святіший Отець проказав молитву духовного Святого Причастя. А на початку він запросив молитися за безхатченків: «Молімося сьогодні за тих, які не мають постійного місця проживання, саме тепер, коли вимагається перебувати вдома. Щоби суспільство звернуло увагу на цю дійсність, а Церква їх приймала».

Спокуса легкого шляху

У читанні зі старозавітної Книги Чисел розповідалося про те, як вибраний народ почав нарікати на труднощі в пустелі, через шо був покараний нашестям гадюк. Як зауважив Святіший Отець, гадюка не належить до привабливих тварин і завжди асоціюється зі злом. В Об’явленні – це тварина, яку диявол використав для того, щоби привести людину до гріха.

Ще одним аспектом у цій розповіді, на який звернув увагу Папа, є те, що не існує простого шляху до визволення. Якщо хтось пропонує прекрасні речі – це фантазії, що призведуть до гріха. Щось такого трапилося із вибраним народом у пустелі. Вони не витримали подорожі й почали нарікати на Бога і на Мойсея. Й уява попрямувала до Єгипту, де був добрий харч…

«Здається, що також і Господь вже не стерпів народові у цей момент. Бог розгнівався: іноді, Божий гнів проявляється… І Господь наслав на них вогненних зміїв, які кусали людей, і ті помирали», – мовив проповідник, додавши, що оскільки змій завжди є символом зла, то й люд зумів розпізнати в цьому свій гріх, а тому звернувся до Мойсея з проханням про порятунок: «Згрішили ми, бо говорили проти Господа й проти тебе; помолися ж до Господа, щоб віддалив від нас зміїв».

Узяв на Себе наші гріхи

Народ розкаявся, Мойсей підніс молитву до Господа, і Він наказав зробити мідяного змія, поставити його на високому місці, й хто поглянув на нього, залишався живим після укусів. «Чи ж не є це ідолопоклонством?» – запитав Святіший Отець, зазначивши, що з логічної точки зору це неможливо зрозуміти. Однак, ми маємо справу з пророцтвом, з тим, що трапиться, і саме в цьому ключі слід на це дивитися. В євангельському уривкові прозвучали Христові слова: «Коли піднесете Сина Людського, тоді пізнаєте, що Я є і що від себе нічого не роблю». Як Мойсей підніс змія, так і Ісус піднесений на хресті…, як той змій, щоби принести спасіння.

«Ядром цього пророцтва є саме те, що Ісус став гріхом за нас. Не згрішив, а став гріхом. Як каже святий Петро в своєму посланні: “Поніс на Собі наші гріхи”. І коли ми споглядаємо на хрест, то думаємо про Господа, Який страждає: все це так, але ми зупиняємося, не дійшовши до суті цієї істини: в ці хвилини Ти, Господи, здаєшся найбільшим грішником, Ти став гріхом», – сказав Папа, підкреслюючи, що ми повинні «звинути дивитися на хрест у цій перспективі», тобто, в світлі відкуплення. «Це не є легко зрозуміти, роздумуючи над цим, ніколи не прийдемо до остаточного висновку… Лише споглядати, молитися й дякувати…», – підсумував проповідник.