Папа: наслідуймо Ісуса в свободі безмірно і безумовно любити і служити
  • Пон, 10/06/2024 - 09:51

У чому полягає справжня свобода, яку нам дарує Святий Дух? Відповідь на це запитання Папа Франциск запропонував у недільній катехизі перед молитвою "Ангел Господній".

 

У Євангелії від святого Марка читаємо, що коли Ісус розпочав свою прилюдну діяльність, Він зустрів подвійну реакцію: з одного боку родичі були стурбовані, переживаючи, чи Він бува не одержимий, а з іншого боку релігійна влада обвинувачувала Його в тому, що Він діє під спонукою злого духа. Роздумуючи про цей уривок, Папа Франциск наголосив, що Ісус оздоровляв хворих і проповідував «силою Святого Духа». Промовляючи до римлян, паломників і туристів, які в неділю, 9 червня 2024 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній», Святіший Отець наголосив, що саме Святий Дух «зробив Його вільним, тобто здатним безмірно і безумовно любити і служити».

Ісусова свобода

Як зазначив Наступник святого Петра, Ісус був «вільний щодо багатств», а тому полишив свій дім у Назареті, прийнявши вбоге життя, повне невизначеності, безкорисливо допомагаючи всім, хто вдавався до Його допомоги. Він був «вільний щодо влади», нікого не примушуючи йти за Собою, ані не шукаючи підтримки з боку впливових людей. Врешті, Він був «вільний щодо шукання слави та схвалення», а тому «ніколи не відмовлявся від того, щоб казати правду», що привело аж до смерті на хресті, не дозволивши «нікому і нічому Себе купити чи корумпувати».

Покликані до свободи

«Ісус був вільною людиною. Вільним щодо багатств, щодо влади і щодо шукання слави. І це також важливо для нас. Бо якщо ми дозволимо обумовити себе гонитвою за задоволенням, владою, грошима чи схваленням, ми станемо невільниками цих речей», – сказав Папа, додаючи, що якщо, натомість, «дозволимо вільній Божій любові наповнювати і розширювати наші серця», а також дозволимо їй «переливатися через край, даруючи її іншим» без страху, розрахунку чи умов, тоді «зростатимемо у свободі і поширюватимемо її добрий аромат навколо себе». Тож Святіший Отець заохотив слухачів запитати себе: чи я – вільна людина, а чи піддаюся поневоленню мітами грошей, влади й успіху, жертвуючи заради них своїм і ближніх спокоєм та миром? «Нехай же Діва Марія допоможе нам жити й любити так, як навчив нас Ісус, у свободі Божих дітей», – побажав Папа.