Папа: нехай же Рим і надалі виявляє обличчя гостинності та привітності
  • Пон, 10/06/2024 - 16:50
Вдруге здійснивши візит до міської управи Вічного Міста, Папа Франциск поділився думками про його універсальне покликання, побажавши, щоб Святий Рік став можливістю проявити якнайкращі риси.

«Нехай же Рим і надалі виявляє своє істинне обличчя – привітне, гостинне, великодушне, шляхетне», – побажав Папа Франциск, відвідуючи у понеділок, 10 червня 2024 р., міську адміністрацію. Це вже був другий візит теперішнього Єпископа Риму на Капітолійський пагорб, попередній відбувся 2019 року. Святіший Отець мав розмову з міським головою Роберто Ґвальтьєрі, зустріч з його секретаріатом, зі співробітниками міської управи та міської ради. З балкону над Капітолійською площею Папа поблагословив зібраних на ній представників громадськості. Разом з міським головою вони відкрили пам’ятну таблицю про цей візит.

Покликання до універсальності, перетворене Євангелієм

У своїй промові, виголошеній у залі Юлія Цезаря, Папа Франциск поділився деякими думками про «покликання до універсальності», притаманне цьому місту від його заснування 28 століть тому. Він зазначив, що Стародавній Рим завдяки своєму правовому розвитку та організаційним можливостям, а також створенню протягом століть міцних і довготривалих інститутів, став маяком для багатьох народів у пошуках стабільності та безпеки. Однак, ця культура, яка «без сумніву, мала багато цінностей», потребувала піднятися на вищий рівень, зіставляючись із «більшим і глибшим посланням братерства, любові, надії та визволення», яким стала християнська благовість.

 

«Ця Добра Новина, тобто християнська віра, з часом пронизала і перетворила життя людей і тих же інституцій. Вона дала людям набагато радикальнішу і безпрецедентну надію; вона запропонувала інституціям можливість перейти на вищий щабель розвитку, поступово відмовляючись, наприклад, від такого інституту, як рабство, яке навіть багатьом освіченим умам і чуйним серцям здавалося природним і само собою зрозумілим фактом, що не підлягає скасуванню», – зазначив Папа, зауваживши на прикладі рабства, що навіть витончені суспільства можуть мати такі вкорінені культурні елементи, що не помічають речей, суперечних гідності людини.

Новий етап універсальності

«На зміну Риму цезарів прийшов, так би мовити, Рим Пап, наступників апостола Петра, які “головують у любові” над усією Церквою і яким в деяких століттях також довелося відігравати роль заміни цивільної влади під час розпаду стародавнього світу», – вів далі Святіший Отець, визнаючи, що не завжди в цих випадках вони поводилися належно. Але хоч багато речей змінилися, «підтвердилося і піднеслося на вищий рівень покликання до універсальності». Бо якщо горизонтом Римської Імперії було Середземномор’я, місія Церкви простягається на всі народи. Це універсальне покликання було, за словами Папи, підтверджене і в недавній історії, про що свідчать праці Другого Ватиканського Собору, підписання тут угоди, що дала початок євроінтеграції, розміщення міжнародних організацій, як от FAO.

 

Назустріч Ювілеєві

Далі Наступник святого Петра вказав на наближення Святого Року 2025, який «не може не залучити місто», також і з точки зору необхідного приготування для прийняття великої кількості паломників, що додається до туристів. «Рим є унікальним. Тому майбутній Ювілей може також позитивно вплинути на саме обличчя міста, покращивши його благоустрій та зробивши громадські послуги більш ефективними, причому не лише в центрі, але й зблизивши центр та передмістя», – сказав Папа, наголошуючи на важливості підтримки периферій. За його словами, немислимо, щоб заходи, пов’язані з проведенням Святого Року, могли відбутися без активної співпраці з міською владою.

«Рим – місто з універсальним духом. Цей дух прагне служити милосердю, привітності та гостинності. Нехай же паломники, туристи, мігранти, ті, що перебувають у скрутному становищі, найбідніші, самотні, хворі, ув'язнені, відкинуті стануть найвірогіднішими свідками цього духу. Саме тому я вирішив відкрити Святі Двері у одній з в'язниць. Вони зможуть засвідчити, що влада є такою повною мірою тоді, коли вона служить усім, коли використовує свої законні повноваження для задоволення потреб громадян і, особливо, найслабших, найменших, найостанніших», – сказав Папа, промовляючи до міської адміністрації Риму, побажавши, щоб місто й надалі могло виявляти своє справжнє обличчя.