Папа: підтримую зусилля з допомогою міжнародної спільноти для миру в Україні
  • Пон, 10/06/2024 - 09:53

Під час недільної зустрічі з паломниками Папа Франциск привітав групу, що прибула з України, закликавши світ не забувати про страждання українського народу, а також висловив підтримку міжнародним зусиллям задля встановлення миру в Святій Землі та в Україні.

 

«Слава Ісусу Христу!» – християнське привітання українською мовою прозвучало з уст Папи Франциска на ввесь світ після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 9 червня 2024 року. Вітаючи паломників, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, він звернувся з окремим словом до представників католицької гімназії святого Івана Павла ІІ з Києва.

«Вітаю вас, римляни і паломники з багатьох країн, особливо вчителів із гімназії святого Івана Павла ІІ з Києва, Україна, – Слава Ісусу Христу! – до яких скеровую слова підбадьорення в їхній виховній місії в цей настільки важкий і болючий період», – сказав Святіший Отець.

Мир вимагає мужності

Та перед тим, як вітати прочан, Папа звернув свою думку до тих частин світу, де тривають війни. «Післязавтра в Йорданії відбудеться міжнародна конференція щодо гуманітарної ситуації в Газі, скликана королем Йорданії, Президентом Єгипту та Генеральним Секретарем ООН. Дякуючи їм за цю важливу ініціативу, заохочую міжнародне співтовариство діяти невідкладно, всіма можливими способами, щоб прийти на допомогу виснаженому війною населенню Гази. Гуманітарна допомога повинна мати можливість досягати тих, хто її потребує, і ніхто не може цьому перешкоджати», – наголосив Святіший Отець, нагадавши в цьому контексті, що напередодні припадала десята річниця молитви за мир у Ватикані, в якій взяли участь тодішні президенти Ізраїлю та Палестини. «Ця зустріч свідчить про те, що рукостискання можливе, і що для встановлення миру потрібна мужність, набагато більша, ніж для розв'язання війни. Тому я підтримую переговори, що тривають між сторонами, навіть якщо вони нелегкі, бажаючи, щоб мирні пропозиції щодо припинення вогню на всіх фронтах і щодо звільнення заручників були негайно прийняті для блага палестинців та ізраїльтян», – додав він.

«І не забуваймо про мученицький український народ, який дедалі більше страждає і дедалі більше прагне миру. Вітаю ось цю українську групу з прапорами, що там стоїть», – сказав далі Папа, вказуючи на групу вчителів з Києва, запевнивши у близькості та висловивши підтримку «всім зусиллям, які докладаються для того, щоб якнайшвидше з міжнародною допомогою можна було збудувати мир». «І не забуваймо про М’янму», – додав Святіший Отець.