Папа: погляд з окраїн здатен розпізнати ресурс там, де інші бачать відходи
  • Суб, 20/01/2024 - 14:21
Приймаючи представників дрібних і периферійних територіальних громад Італії, Папа Франциск поділився думками про цінний ресурс, який окраїна може дати для всієї країни, заохочуючи об’єднувати зусилля в боротьбі з явищем, яке він називає «культурою відкинення мов відходів».

«З давніх-давен, і також сьогодні, саме периферійні території можна перетворити на лабораторії соціальних інновацій, виходячи з перспективи – перспективи окраїн – яка дозволяє по-іншому побачити динамізм суспільства, відкриваючи можливості там, де інші бачать лише обмеження, або ж ресурси в тому, що інші вважають відходами», – зазначив Папа Франциск, приймаючи в суботу, 20 січня 2024 р., представників Асоціації субсидіарності та модернізації органів самоврядування, яка була створена 2010 року для обміну досвідом між дрібними та периферійними територіальними громадами, захищаючи автономність і сприяючи розвиткові.

Протиріччя актуальної моделі розвитку

Як зазначив Святіший Отець, території, з яких прибули гості, переживають одне з протиріч, притаманних сучасному суспільству та його моделі розвитку. Дрібні територіальні громади часто є занедбаними і потрапляють у становище маргіналізації, а їхні мешканці зустрічаються з обмеженнями, пов’язаними з різними можливостями. «В основі цього розриву лежить той факт, що надання цим територіям тих самих дотацій, що й іншим регіонам країни, виявляється надто витратним. В цьому бачимо конкретний приклад культури відкинення мов непотребу», – зауважив Папа, підкреслюючи, що це породжує порочне коло: відсутність можливостей спонукає підприємливу частину населення виїжджати, що сприяє подальшій маргіналізації. Крім того, часто залишаються лише ті, хто не має можливості виїхати, але потребує соціальної допомоги, для якої, в свою чергу, не вистачає ресурсів.

Водночас, саме на цих теренах зосереджена значна частина природних багатств, що мають стратегічне значення з точки зору екології, але знелюднення ускладнює піклування про цю територію, яким завжди займалися мешканці. Занедбання ж призводить до різних стихійних лих. «Дивлячись на ці території, знаходимо підтвердження того, що прислухатися до крику землі означає прислухатися до крику вбогих і відкинутих, і навпаки: в уразливості людей і довкілля ми розпізнаємо, що все пов'язане – все взаємопов'язане! – і що пошук рішень вимагає розглядати разом явища, які часто сприймаються як окремі», – сказав Наступник святого Петра.

 

Цінна перспектива периферії

У цьому контексті Папа Франциск відзначив важливість зусиль, які побудовані на принципі субсидіарності, який є одним із стовпів соціальної доктрини Церкви. Він подякував представникам асоціації за їхню працю, метою якої є захист гідності людей і піклування про спільний дім, «маючи незначні ресурси й зустрічаючи тисячі труднощів». За його словами, ставкою є щось набагато більше, ніж тільки якість життя, адже периферійні терени мають потенціал перетворитися в лабораторії соціальних інновацій.

«Інноваційні соціальні практики, які наново відкривають форми взаємодопомоги і взаємовиручки та перебудовують стосунки з довкіллям у ключі піклування – від нових форм сільського господарства до досвіду громадського благополуччя – вимагають визнання і підтримки, щоб виплекати альтернативну парадигму для блага всіх», – сказав Святіший Отець, виокремивши важливість того, щоб знаходити нові форми взаємодії між приватним і громадським, до чого спонукають незначні ресурси периферійних теренів, як також залучення новітніх технологій, використовуючи їх у ключі піклування. Він також закликав до серйозних роздумів над проблемою зменшення народжуваності, що підриває майбуття країни.