Папа про загрозу нидіння. Меса за лікарів і священиків, які ризикують життям
  • Втр, 24/03/2020 - 16:59

Під час ранкової Святої Меси у вівторок Папа подякував лікарям, медперсоналові та священикам, які допомагають хворим на Covid-19. Під час проповіді він застеріг від гріха знеохочення, нудьги.

«Молімося за них, за їхні родини, й дякую Богові за приклад геройства, який вони дають у дбанні про хворих», – цими словами Папа Франциск склав подяку і закликав молитися за медперсонал і священиків, які допомагають ураженим коронавірусом, ризикуючи своїм життям. Розпочинаючи Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 24 березня 2020 р., він згадав про лікарів і про священиків, які померли цими днями, або ж заразилися вірусом, служачи хворим, запросивши піднести за них молитву. Коментуючи біблійні читання, зокрема, євангельську розповідь про довголітнього паралітика, Святіший Отець вказав на небезпеку особливого гріха – гріха нудьги, «нидіння».

Чи хочеш видужати?

Проповідник, насамперед, звернув увагу на те, що читання говорять про воду, як про засіб спасіння. В уривку з Книги Єзекеїла йшлося про воду, що несе життя, що оживляє все навколо. У п’ятій главі Євангелії від Івана розповідається про купіль в Єрусалимі, біля якої було чимало хворих, оскільки час від часу ангел зрушував воду, й ті, які перші занурювалися в неї, оздоровлялися. Серед цих «недужих, калік і сліпих» був один чоловік, що нездужав 38 років, очікуючи на оздоровлення. «Це спонукає замислитися, чи не так? Це трохи забагато… бо коли хтось хоче оздоровитися, то якось старається подбати, щоб знайти когось, щоб йому допоміг, щось комбінує, проявляє спритність, натомість, цей 38 років лежить там, що й не відомо, чи він хворий, а чи мертвий…», – зазначив Папа.

Й ось надходить Ісус, і запитує його: «Чи бажаєш видужати?». А він, замість сказати «так», починає нарікати. Але не на хворобу, а на те, що нема нікого, хто би вкинув його до води. Христос сказав йому підвестися, взяти своє ложе та йти, що він відразу й зробив. «Поведінка цього чоловіка спонукає замислитися. Чи був він хворий? Так, мабуть, якийсь параліч в нього був, але здається, що трохи рухатися він міг. Однак, він був хворий серцем, недужий душею, він хворів песимізмом, смутком, знеохоченням», – сказав Святіший Отець, ще раз підкреслюючи, що замість сказати: «Так, хочу бути здоровим», на Ісусову пропозицію він відповів наріканням, Саме так, «38 років нарікання на інших, нічого не роблячи, щоб оздоровитися»…

Диявольське насіння

Це трапилося в суботу, тож законовчителі скартали чоловіка за те, що він носив своє ложе. Пізніше Ісус знайшов його у храмі, де сказав ключові слова: «Ось ти оздоровився. Не гріши більше, аби тобі не трапилося чогось гіршого». За словами Наступника святого Петра, цей чоловік перебував у стані гріха не тому, що скоїв щось велике. «Йдеться про гріх животіння та нарікання на життя інших, гріх смутку, що є насінням диявола, тієї неспроможності приймати життєві рішення, а лише споглядати життя інших, аби нарікати», – пояснив він, додаючи, що такі люди «дихають наріканнями».

Папа запросив порівняти поведінку цього оздоровленого паралітика із поведінкою зціленого сліпонародженого, про якого згадувалося кілька днів тому. Той другий з великою радістю прийняв спасіння, з великим ентузіазмом дискутував із законовчителями й фарисеями, а паралітик лише: «Так, це був Він», і все, крапка… «Це спонукає мене замислитися про багатьох з-поміж нас, про багатьох християн, що живуть в цьому стані нидіння, неспроможних чинити що-небуть, лише нарікаючи на все, – мовив Святіший Отець. – А нудьга є отрутою, туманом, що сповиває душу та не дає жити. Й це також стає наркотиком: наскільки частіше її пробуєш, вона тобі починає подобатися, через що перетворюєшся в “смутко-залежного”».

Підсумовуючи, Папа заохотив перечитати собі 5 главу Євангелії від Івана та добре замислися на цією недугою, в яку можемо потрапити: «Роздумуймо про воду, про ту воду, яка є символом нашої сили, нашого життя, про воду, яку використав Ісус, щоби відродити нас, про хрищення. Замислімося також над собою, чи комусь з нас не загрожує скотитися в це нидіння, в цей гріх нейтральності, коли ні чорне, ні біле, невідомо що… Диявол може застосувати цей гріх для того, щоб нищити наше духовне життя, але також особисте… Нехай же Господь допоможе нам збагнути, наскільки гидким і шкідливим є цей гріх».