Папа: розвиваймо міжрелігійний діалог задля миру в світі
  • Втр, 04/06/2024 - 10:26

Приймаючи учасників міжрелігійного конгресу, який організував Рух Фоколярів, Папа Франциск наголосив на важливості шляху, який засновниця руху Кʼяра Любік започаткувала з представниками нехристиянських релігій, що поділяють духовність шукання єдності.

 

«Ваше свідчення – це привід для радості, привід для втіхи, особливо в цей час конфліктів, коли релігія часто використовується для розпалювання протистояння», – сказав Папа Франциск, приймаючи в понеділок, 3 червня 2024 р., учасників міжнародного міжрелігійного конгресу, який організував Рух Фоколярів. Святіший Отець наголосив, що міжрелігійний діалог є «необхідною передумовою миру в світі», а тому він є «обов’язком для християн, як і для інших релігійних спільнот».

У слухняності Святому Духові

Папа подякував за витривалість, з якою послідовники Кʼяри Любік, засновниці руху, прямують шляхом, який вона започаткувала «з представниками нехристиянських релігій, які поділяють духовність єдності». За його словами, йдеться про «революційний шлях», який приніс багато користі Церкві. «Це досвід, натхнений Святим Духом, вкорінений, можемо сказати, в серці Христа, в його спразі любові, сопричастя, братерства. Справді, саме Святий Дух відкриває шляхи діалогу і зустрічей, часом несподіваних. Як це сталося понад п'ятдесят років тому в Алжирі, де народилася повністю мусульманська громада, що приєдналася до Руху. Так було і у випадку зустрічей К'яри Любік з лідерами різних релігій: буддистами, мусульманами, індуїстами, юдеями, сикхами та іншими», – зауважив Наступник святого Петра.

На фундаменті Божої любові

Святіший Отець вказав на те, що основою для цього є досвід Божої любові, який впроваджується в життя через взаємну любов, через слухання, прийняття та пізнання одні одних. «З бігом часу, – нагадав він, – зросла дружба та співпраця в шуканні спільної відповіді на волання бідних, в піклуванні про створіння, в праці на користь миру». На цій дорозі деякі іновірці прийняли духовність, питому рухові, чи її характерні риси, «живучи ними в своїх середовищах». «З цими людьми, – підкреслив Папа, – ви вже виходите за межі діалогу, ви почуваєтеся братами й сестрами, поділяючи мрію про більш згуртований світ у гармонії відмінностей».