Папа - семінаристам: будьте відкритими людьми з поглядом Ісуса
  • Пон, 12/12/2016 - 12:40

У суботу 10 грудня Святіший Отець прийняв у Клементийскому Залі Ватикану громаду Папської апулійської регіональної семінарії імені Пія XI.

У зверненні до 300 гостей Папа підкреслив, що приналежність до Господа, Церкви і Божого Царства - властиве служінню пресвітера - не можна імпровізувати, але воно повинне плекатися роками підготовки в семінарії. Слово «належати», зазначив Святіший Отець, означає «бути частиною цілого», і щоб це реалізувати, не можна ставити самого себе в центр життя: «Перша перепона, яку потрібно подолати, - це нарцисизм, найнебезпечніша спокуса. Не все починається і закінчується тобою, ти можеш і повинен дивитися за межі себе, щоб побачити красу і глибину навколишньої таємниці; зрозуміти життя, яке набагато більше тебе; віру в Бога, яка підтримує все створене і всіх людей, включаючи тебе самого».

Папа Франциск зазначив, що наступним значенням слова «належати» є «уміння створювати стосунки між людьми» - найперша мета виховання в духовній семінарії. Майбутні пастирі поведуть до Бога парафіяльну громаду, і вміння встановлювати добрі стосунки формується вже у стінах духовного навчального закладу.

«Не вважайте себе несхожими на ваших однолітків, не вважайте себе краще інших молодих людей; вчіться бути з усіма, не бійтеся забруднити руки. Завтра ви станете священиками, що живуть серед святого Божого Народу, а сьогодні, ви, молоді, повинні вміти бути з усіма і вчитися від кожного, кого зустрінете на своєму шляху, зі смиренням і мудрістю. В основі всіх відносин повинні перебувати відносини з Христом: дізнаючись і слухаючи Господа, з'єднуючись з Ним в любові і надії, ви покликані розділяти Його любов і нести її іншим людям, стаючи 'руслами' любові Христа завдяки вашій зрілості у відносинах з іншими".

Місцем, де міцніють стосунки з Христом, зазначив Папа, є молитва, а їх самим зрілим плодом - милосердна любов. Нарешті, третє значення слова «належати» - це нікого не відкидати і прощати: «Якщо хтось зростає в приналежності до Христа і виявляє, що погляд Ісуса звернений до кожного, то як він може в своєму серці відкидати кого-небудь? Можна запитати, починаючи з громадського життя в семінарії: чи є серед вас хто-небудь знедолений, хто залишається на узбіччі? Ваша приналежність до Христа спонукає вас зустрітися з ним, поставити його в центр, допомогти йому відчути себе частиною громади». На завершення звернення Папа Франциск підкреслив, що велика кількість покликань, якими живе Апулійська регіональна семінарія імені Пія XI, потребує також і відповідальності: «Потрібно бути уважними до якості виховного процесу, одних лише цифр недостатньо».