Папа: у дітях все говорить про життя та про майбутнє
  • Пон, 27/05/2024 - 18:08
На Олімпійському стадіоні в Римі відбулася святкова програма за участі Папи Франциска з нагоди відзначення Всесвітнього дня дітей.

«У вас, діти, все говорить про життя та про майбутнє. І Церква, яка є мамою, приймає вас і супроводжує з ніжністю та надією», – сказав Папа Франциск, вітаючись з учасниками відзначення першого у Церкві Всесвітнього дня дітей, які відбуваються у Римі та у Ватикані. В суботу, 25 травня 2024 р., він приїхав на римський Олімпійський стадіон, де зібралися діти з різних частин світу. Між ними були також українські діти, як ті, що прибули безпосередньо з країни, пораненої війною, так і ті, що проживають в Італії, як в сім’ях мігрантів, так і біженці, що покинули країну після початку повномасштабного російського вторгнення.

Святкова програма на стадіоні розпочалася задовго до прибуття Святішого Отця. Її відкрила хода понад сотні делегацій у національних костюмах з національними прапорами. Вона передбачала свідчення, спів та театральні постановки. Від дітей з європейського континенту виступила Євгенія з Полтави, яка бачила початок великої війни у рідному місті, а тепер як біженка перебуває у Римі. З її уст прозвучав рішучий заклик покласти край війні, а також подяка Італії за гостинність. Коли прибув Папа, його привітали організатори та п’ятеро дітей, які представляли п’ять континентів. Святіший Отець виголосив вітальне слово, яке значною мірою відбувалося у формі діалогу з дітьми.

 

Об’єднані бажанням кращого світу

«Ми зібралися тут, на Олімпійському стадіоні, щоб дати старт рухові дітей, які хочуть побудувати світ миру, де ми всі є братами й сестрами, світ, який має майбутнє, тому що ми хочемо дбати про довкілля, яке нас оточує», – сказав Папа, покликаючись на пісню «Прекрасний світ», що звучала під час зустрічі. Святіший Отець підкреслив, що в дітях усе говорить про майбутнє, і Церква, як мити, прагне пригорнути дітей з ніжністю та надією. «7 листопада минулого року, – сказав він, – я мав радість вітати у Ватикані кілька тисяч дітей з різних куточків світу. Того дня ви принесли з собою хвилю радості; і ви поставили мені свої запитання про майбутнє. Ця зустріч залишила відбиток у моєму серці, і я зрозумів, що ця розмова з вами повинна продовжуватися, повинна поширюватися на багатьох інших дітей та підлітків. І саме тому ми сьогодні тут: щоб продовжити діалог, щоб ставити один одному запитання і отримувати відповіді».

 

Молімося за дітей, які страждають через війни

«Я знаю, що ви сумуєте через війни», – вів далі Папа, розповівши, що вранці приймав делегацію дітей з України, деякі з них були поранені. «Чи війна є чимось гарним?» – запитав він, отримавши відповідь присутніх: «Ні!». «А мир – це прекрасна річ?» – «Так!». «Мені подобається чути це від вас, діти. Ви засмучені тим, що так багато ваших однолітків не можуть ходити до школи. Є дівчатка і хлопчики, які не можуть ходити до школи. Це реальність, яку я також ношу в своєму серці і молюся за них. Молімося за дітей, які не можуть ходити до школи, за дітей, які страждають від воєн, за дітей, які не мають що їсти, за дітей, які хворіють і ніхто їх не лікує», – закликав Святіший Отець.

Папа нагадав тему цього першого Всесвітнього дня дітей, якою є слова, почерпнуті з Книги Одкровення: «Оце творю все нове». «Подумаймо про це: Бог прагне цього, щоб усе, що не є новим – проминуло. Бог – це новизна. Господь завжди приносить новизну», – сказав він, заохочуючи наймолодших слухачів прямувати вперед з радістю, яка є «здоров’ям для душі». «Дорогі діти, Ісус в Євангелії сказав, що любить вас», – нагадав Святіший Отець, запросивши всіх разом проказати молитви до «Мами, небесної Мами», розпочавши проказування молитви «Радуйся, Маріє».

 

Чудо, яке хотів би зробити Папа…

Далі відбувся діалог Папи з дітьми з різних частин світу, що ставили йому свої запитання. Це спілкування чергувалося з різними моментами, як от пісні, свідчення та футбольний міні-матч, в рамках якого на поле вийшли команди, що складалися з зірок футболу та дітей. Запитання, які діти ставили Святішому Отцеві, стосувалися дружби та життя в мирі, що робити, щоб покращити світ, як приймати та любити світ. Папа говорив про важливість дружби, відзначив жест рукостискання як жест миру, наголосив на тому, що любити вчимося з малих кроків. На запитання про те, що він би зробив, якби міг зробити чудо, Святіший Отець відповів: «Це просто: щоб усі діти мали все необхідне, щоб жити, їсти, гратися, ходити до школи. Це і є те диво, яке я хотів би зробити». Йшлося також про діалог між поколіннями й про те, що Папа відчував, коли команда з його країни виграла чемпіонат світу з футболу. Святіший Отець також підтвердив, що йому подобається проводити час з дітьми, а також поділився думками про те, «як відчинити двері серця дорослих», закликаючи «стукати до дверей дорослих» своєю щирістю та безпосередністю.

Друга частина відзначення першого Всесвітнього дня дітей відбудеться у неділю на площі Святого Петра у Ватикані, де Папа Франциск відслужить Святу Месу.