Папа закликав облатів бути «людьми Адвенту»
  • Суб, 08/10/2016 - 01:20

У п`ятницю, 7 жовтня, Папа на приватній аудієнції зустрівся з представниками Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної, які у Римі перебувають на XXXVI Генеральному Капітулі.

Публікуємо повний текст промови Папи: "Дорогі брати, з особливою радістю приймаю вас, які представляєте чернечу місіонерську родину, що присвячена Євангелізації в Церкві. Сердечно всіх вас вітаю, починаючи від Генерального Настоятеля, який був нещодавно обраний, його нову раду. Ви тут є з нагоди Генерального Капітулу у році, коли святкуєте двохсотліття свого заснування за посередництвом святого Євгена де Мазенода, молодого священика готового відповісти на заклик Духа.

На початку своєї історії ваше Згромадження спричинилося до відновлення віри, яку французька революція хотіла згасити у серцях бідних мешканців Провансу нищачи також численних слуг Церкви. Упродовж кількадесяти років воно (Згромадження) поширилось на п’ять континентів продовжуючи дорогу, розпочату засновником – людиною, яка любила Ісуса і Церкву з безумовною ревністю.

Сьогодні ви покликані відновити цю подвійну любов, згадуючи двохсотліття життя вашого чернечого Інституту. Цей ваш ювілей через щасливий збіг обставин - Провидіння включається у Ювілей Милосердя. І,власне, Облати Марії Непорочної народилися з досвіду милосердя, який пережив молодий Євген однієї Великої П’ятниці перед розіп’ятим Ісусом. Милосердя нехай завжди буде серцем вашої місії, вашого зусилля євангелізувати сьогоднішній світ. У день канонізації святий Йоан Павло ІІ назвав отця де Мазенода «людиною Адвенту», слухняним Святому Духові, щоби читати знаки часу і примножувати діло Боже в історії Церкви. Ці характеристики нехай будуть і у вас, його синах. Будьте також «людьми Адвенту» - здібні прийняти знаки нових часів і вести братів дорогами, які Бог відкриває у Церкві і в світі.

Церква переживає разом із цілим світом епоху великих перемін у різних сферах. Вона потребує людей, які носитимуть у серці цю саму любов до Ісуса Христа, яка жила в серці молодого Євгена де Мазенода, і цю саму безумовну любов для Церкви, яка намагається бути все більше відкритим домом. Важливо працювати заради Церкви, яка буде готова прийняти усіх і товаришувати всім.

Усе це виконати - велика праця, і також ви маєте пожертвувати ваш особливий вклад. Ваша місіонерська історія є історією стількох богопосвячених осіб, які пожертвували і присвятили життя місіям заради убогих, щоби осягнути далекі землі, де ще були «вівці без пастиря». Сьогодні кожна земля - це «земля місії», кожен людський вимір є місійним тереном, який очікує проголошення Євангелія. Папа Пій ХІ назвав вас «спеціалістами від найважчих місій». Поле місії сьогодні розширюється з кожним днем, огортаючи все більше нових убогих чоловіків і жінок, що перед обличчям Христа просять про допомогу, утіху, надію у найбільш розпачливих ситуаціях життя. Отож, потребуємо вашої місійної відваги, вашої відкритості, щоби нести усім Добру Новину, яка звільняє і утішає. Радість Євангелії нехай в першу чергу сяє на вашому обличчі і вчинить вас радісними свідками. Наслідуючи приклад засновника нехай любов поміж вами буде вашим першим правилом життя, початком кожної апостольської діяльності і ревність задля спасіння душ нехай буде натуральним наслідком цієї братерської любові.

Під час цих днів праці на Капітулі ви розширили погляд і серце на вимір світу. Цей братній досвід молитви, підтримки і спільнотового розпізнавання нехай буде стимулом для нового місіонерського поштовху, стартовим пунктом до нових горизонтів, щоби зустрічати нових вбогих, щоб вести їх разом з вами, щоб зустрічати Христа Спасителя. Необхідно шукати відповідні євангельські і відважні відповіді на запитання чоловіків і жінок наших часів. Тому потрібно дивитися на минуле з вдячністю, переживати теперішнє з ревністю і огорнути майбутнє з надією, не піддаватися знеохоченню у труднощах, які зустрічаєте у місії, але бути міцними у вірності вашому покликанню чернечому і місійному.

У часі, коли ваша чернеча родина входить у третій вік життя, нехай Господь дозволить вам написати нові сторінки євангельської плідності, такі, які були написані вашими братами, які впродовж минулих двохсот років засвідчили, часом ціною крові, про велику любов до Христа і Церкви. Ви - Облати Марії Непорочної. Це ім’я, яке святий Євген охарактеризував як «паспорт до неба», нехай буде для вас неустанним закликом до місії.

Нехай Пресвята Діва підтримує ваші кроки, особливо у час випробування. Прошу вас молитись за мене. Нехай на вашій дорозі товаришує моє благословення, яке вділяю з серця вам і цілому Вашому Згромадженню.

Зустріч відбулась у Климентинській залі, де Папа зустрічається з конференціями єпископів, також після смерті там було виставлене тіло Папи Йоана Павла ІІ, аби працівники курії могли з ним попрощатись. Зала носить ім`я Папи Климента, який загинув мученицькою смертю на Чорному морі. 

Переклад - о. П. Вишковський ОМІ

Фото - архів ОМІ, отець П. Вишковський ОМІ