Папа: знання Божого слова - це не просто ерудиція, мета - краще жити Євангелієм
  • Пон, 15/01/2024 - 16:49

Приймаючи делегацію францисканського інституту, що в Святій Землі займається вивченням Божого слова та археологічними дослідженнями святих місць, Папа Франциск наголосив на важливості церковного виміру цього служіння та вкотре висловив свій біль з приводу дуже важкої ситуації, яка тепер панує в цьому регіоні.

Знання Божого слова, а також його дослідження, не є питаннями простої ерудиції, а досвіду мудрості, а їх мета у вірі – допомагати людям краще жити Євангелієм і зробити їх добрими. Такими думками, покликаючись на повчання святого Франциска Ассізького, Папа Франциск підсумував значення праці академічної інституції «Studium Biblicum Franciscanum» (Францисканських біблійних студій), що згуртовує дослідників Святого Письма та біблійних археологів, які ведуть свою наукову діяльність у Святій Землі. Приймаючи їх у понеділок, 15 січня 2024 р., в контексті відзначення сторіччя від заснування, Святіший Отець поділився думками про деякі аспекти діяльності академічного осередку, пов’язаної із служінням францисканців на батьківщині Ісуса.

Поєднання біблійних студій з перебуванням у святих місцях

У першу чергу Наступник святого Петра звернув увагу на те, що завдяки своїй бібліотеці та музеєві, осередок дав імпульс важливим археологічним розкопкам, чим виявилася його особливість, що полягає в тому, щоб «поєднувати вивчення Святого Письма із перебуванням у святих місцях і археологічними дослідженнями». Зрештою, як зауважив Папа, любов францисканців до біблійних текстів, ґрунтується на волі самого ж святого Франциска. Подібно і його «вірний учень» святий Бонавентура повчав, що для того, щоб охопити дар Божого слова, потрібно «приступити з простою вірою до Отця світла і молитися зі смиренним серцем, щоб Він через Сина і Святого Духа дарував нам правдиве пізнання Ісуса Христа, а зі знанням – також і любов».

 

«З нагоди вашого сторіччя закликаю вас не втрачати з поля зору цей підхід до Святого Письма. Нехай ретельне і наукове вивчення біблійних джерел, збагачене найсучаснішими методами та суміжними дисциплінами, буде для вас завжди поєднане з контактом із життям святого Божого люду і спрямоване на душпастирське служіння йому, в гармонії та на благо вашої особливої харизми в Церкві», – сказав Святіший Отець, наголосивши на тому, що якщо бракує цього церковного виміру, то ці студії нічого не вартують.

Важке становище у Святій Землі

Приймаючи гостей, які прибули зі Святої Землі, Папа Франциск не міг не згадати про те, що теперішня ситуація там, як і становище народів, які там мешкають, торкаються нас і засмучують, бо «ця ситуація є дуже важкою під кожним оглядом». «Ми повинні молитися і невтомно трудитися, щоб ця трагедія закінчилася. Нехай це ще більше спонукає вас до поглиблення причин і якості вашої присутності на цих стражденних місцях, вашої присутності там, серед мучеництва цього народу, в якому закорінене коріння нашої віри», – побажав Папа, підсумовуючи, що хоче сказати францисканцям лише одне: «Дякую вам за вашу присутність у Святій Землі. І мужньо рухайтеся далі».