Перу: конгрес прийняв закон, що посилює конституційне право на життя для ненароджених
  • Срд, 15/11/2023 - 13:45

Конгрес Перу 9 листопада проголосував за закон, що чітко визнає конституційні права ненароджених дітей. 72 депутати проголосували «за», 26- «проти», а 6 – «утримались».

Конгресмен Алехандро Мунанте, один із речників на захист життя та сім'ї в Перу, пояснив в інтерв’ю для СNA, що основною причиною для закону було «консолідувати право на життя від миті зачаття, що вже записано у нашій конституції та Цивільному праві».

Він також пояснив, що для написання цього закону «бачили потребу мати можливість розвивати та детально описати перелік прав, які захищає конституція від миті зачаття». Відповідно до Статті 2 Конституції Перу, «зачата дитина є суб’єктом закону у всьому, що її/його стосується.

Які зміни принесе новий закон?

Перш за все, ненароджена дитина встановлюється законом як суб’єкт права із повним статусом людської особи. Стаття 2 гарантує чітку генетичну ідентичність зачатої дитини, унікальну і неповторну, незалежну від матері та  наділену власною індивідуальністю.

Стаття 3 нового закону визнає право на життя, здоров’я, моральну, психологічну та фізичну цілісність, ідентичність, вільний розвиток, добробут та інші права для ненародженої людської особи.

Стаття 5 говорить про «права вагітної жінки», встановлюючи, що «держава гарантує вагітній матері доступ до здоров’я, а також інформацію щодо опіки над здоров’ям та харчуванням зачатої дитини впродовж гестаційного процесу».

У фінальній 6 статті вказано, що «у випадку високого медичного ризику, коли життя матері та зачатої дитини є під загрозою, лікарі зобов’язані повідомити пацієнтів про діагноз, лікування та наслідки для здоров’я і розвитку вагітної жінки та зачатої дитини».

«У випадку, коли лікування загрожуватиме життю когось із них»,- йдеться в документі,- «мати або її чоловік, партнер, родичі до другого ступеня споріднення і першого ступеня споріднення, можуть вирішувати стосовно медичних втручань».

За словами конгресмена Мунанте, цей закон «досягнув великого прогресу в рамках захисту права на життя», і щоб він увійшов в дію «необхідно лише, щоб він був опублікований у офіційному перуанському виданні та відповідних додатках до Цивільного кодексу».