«Петрів гріш»: 107 мільйонів євро на підтримку Церкви та вбогих
  • Птн, 30/06/2023 - 16:35

Оприлюднено звіт за 2022 рік про економічну допомогу, яку вірні надали Папі. Допомога використана, зокрема, на підтримку населення України та жертв пандемії і стихійних лих у світі.

Підтримка постраждалого від війни населення України, допомога жертвам повені в Чаді, медична та продовольча допомога для постраждалих від Covid-19 в Індії. Будівництво медичного центру в Перу, школи для іммігрантів у В'єтнамі, пологового та педіатричного відділень на Гаїті. Це лише деякі з соціальних проектів, профінансованих у 2022 році завдяки збірці «Петрів гріш» (Obolo di San Pietro) – фінансовій допомозі, яку вірні надають Папі на численні потреби Вселенської Церкви та на діла милосердя для найнужденніших.

Понад 16 мільйонів євро на допомогу найбільш потребуючим

Загалом, як випливає з опублікованого 30 червня річного звіту, у 2022 році внесок на пряму допомогу найбільш потребуючим становить 16,2 млн. євро: людям і сім'ям у скруті, мігрантам і біженцям, дієцезіям, парафіям і чернечим інституціям у потребі, цілим групам населення, які постраждали від стихійних лих, воєн чи потребують гуманітарної допомоги тощо. Йдеться про 192 різні проекти у 72 країнах, які розподілені таким чином: 34% в Африці, 27% в Європі, переважно через війну в Україні, 24% в Америці, 14% в Азії та 0,6% в Океанії.

У тому, що стосується підтримки євангелізаційної присутності місцевих Церков у складних ситуаціях, варто відзначити підтримку вишколу монахинь у Малаві, семінарії у Венесуелі, а також проекти в Гвінеї, Того і Танзанії. З іншого боку, будівництво катедри в дієцезії Силет у Бангладеш та релігійних споруд у Бразилії, Пакистані, Демократичній Республіці Конго та Анголі є частиною заходів, спрямованих на розширення та збереження євангелізаційної присутності в нових місцевих Церквах.

Значна підтримка від дієцезій з усього світу

Загалом у 2022 році дохід «Петрового гроша» склав 107 мільйонів євро. З них 43,5 мільйона – це пожертви, які надійшли завдяки збірці з нагоди урочистості святих апостолів Петра і Павла у всіх дієцезіях світу, пожертви вірних та заповіти на користь самого фонду або безпосередньо для Папи Римського. Зокрема, 63% надійшло від дієцезій, 29% – від фондів, 5,5% – від приватних жертводавців і 2,5% – від чернечих орденів. Найбільше пожертвували вірні в США (25,3%), Південній Кореї (8%) та Італії (6,7%), за ними йдуть Бразилія (3,4%), Німеччина (3%) та Франція (2,8%). Решта 63,5 млн євро надходжень – це фінансові та інші доходи. У звіті підкреслюється, що протягом 2022 року було отримано значний приріст капіталу від продажу активів нерухомості фонду «Петрів гріш», що склало приблизно 50,3 млн. євро.

Покриття 20% видатків Апостольської місії Єпископа Риму

Видатки у 2022 році склали 95,5 мільйонів євро. Крім тих, що призначені для прямої допомоги найбільш потребуючим, 77,6 мільйона пішли на підтримку Апостольської місії Святішого Отця і, таким чином, на фінансування численних видів служіння, що здійснюються дикастеріями, органами та організаціями Святого Престолу. Ця діяльність варіюється від проголошення Євангелія до сприяння цілісному людському розвитку, від підготовки священиків до освіти на всіх рівнях, від дипломатичної діяльності на підтримку миру до постійного заклику до братерства між народами, від донесення голосу Папи в усьому світі до потреб богослужіння та внутрішньої організації життя Церкви. Підтримку апостольської місії Церкви здійснюють 70 дикастерій, установ та організацій, загальні витрати яких становлять 383,9 млн. євро, з яких 20% покриває «Петрів гріш».