Польща: Національний Марш Життя у Варшаві зібрав тисячі учасників
  • Пон, 15/04/2024 - 15:25

Тисячі людей вийшли у центр Варшави на Національний Марш Життя. Демонстрація під гаслом “Нехай живе Польща” – це вираз афірмації життя, а також протидії законопроектам, які спрямовані на розширення доступу до абортів і, таким чином, на зменшення захисту ненароджених дітей. Патронат на маршем узяв польський єпископат. Її очільник архиєпископ Тадеуш Войда закликав, аби ця неділя стала днем молитви у храмах на захист ненародженого життя. Про це повідомляє Vatican News.

Про зміст гасла цьогорічного Національного Маршу Життя розповіла його речниця Лідія Санковська-Грабчук. “Наш марш – це афірмація життя, афірмація сім’ї, афірмація всіх основних прав кожної людини. Але водночас, перед обличчям цієї революції, що йде як таран і хоче обмежити права батьків і права людей на життя, ми також стаємо потужним знаком протидії, щоб контролювати демографічний колапс і цей дикий потяг іти за Європою (...) Це важливий день для нашої країни. На нашому марші кожен має право голосу”, – наголосила Ліда Санковська-Грабчук. На початку демонстрації з гучномовців було чути серцебиття ненародженої дитини, мати якої прийшла на марш.

«Ми не підніматимемо білий прапор, незалежно від того, що станеться у Сеймі, ми продовжуватимемо, доки права ненароджених дітей не будуть гарантовані”, — заявив Богуслав Керніцький, глава Фонду Святого Бенедикта, який організував марш.

Демонстрація за життя зібрала тисячі людей, які приїхали до Варшави з усієї Польщі. “Ми тут для того, щоб показати, що життя важливе, що кожна дитина – це дар, хоч і потрібно відмовитися від деяких речей, але ми бачимо, яке це багатство. Ми знаємо, що це потенційні майбутні вчені та лікарі. Невідомо, скільки хвороб було б вилікувано, скільки ліків було б створено, якби не ці ненароджені діти”, – розповіла Єва Лішковська, яка приїхала з Познані разом зі своїм чоловіком Томашем і п’ятьма дітьми.

Тереза Яновська з Асоціації Gaudium Vitae ім. Станіслави Лещинської в Ґдині наголосила на важливості піклування про вагітних жінок та турботи про них після народження дитини. “Ми супроводжуємо їх і після пологів, до того, як на допомогу прийде держава. Церковні кола часто звинувачують у тому, що вони не цікавляться і не допомагають жінкам, які вирішили народити дитину. Ми –  заперечення цього закиду”, – зазначила Тереза Яновська.

Національному Маршу Життя передували літургії, які відслужили у двох катедрах Варшави – Архикатедральному соборі св. Івана Хрестителя та Варшавсько-Праської катедри св. Архангела Михаїла і Святого Флоріана. Подібна демонстрація – Марш за Життя – була організована сьогодні також у Щецині.